Od ponedeljka i sudovi počinju da rade

BEOGRAD, 7. maj 2020 – Visoki savet sudstva je na danas održanoj sednici doneo zaključak da sudovi u Srbiji počinju sa normalizacijom rada od ponedelјka 11. maja. Propisane su obaveze zaposlenih, svih službi u sudu, kao i stranaka koje ulaze u sud a koja će važiti do proglašenja prestanka epidemije COVID-19.

Visoki savet sudstva je naložio predsednicima sudovima da donesu pravila ponašanja zaposlenih i stranaka i da ih do sutra u podne istaknu na ulaz u sudove i svoje sajtove. Sugerisano im je da urede rad shodno veličini suda i broju zaposlenih, a ostavljena je i mogućnost da uvedu i rad u smenama, ukoliko za to postoji potreba radi efikasnog i bezbednog rada.

Prilikom dolaska u sud svi su obavezi da nose zaštitne maska, dok je nošenje rukavica ostavio na volјu zaposlenima. Onaj ko ne bude imao ili ne bude želeo da nosi masku neće moći da uđe u sud. Iste mere predviđene su i za ulazak stranaka u sud, s tim što su one obavezne da nose i rukavice.

Obavezna je i dezinfekcija obuće i ruku zaposlenih, o čemu će računa voditi sudska straža, kao i obavezu da prođu bezbednosni pregled i pokažu ličnu identifikacionu karticu. Pod pretnjom zabrane ulaska u objekat, propisana je i obaveza držanja distance od 1,5 metara između dve osobe.

Sudski stražari na ulazu u zgradu suda dužni su da nose zaštitne maske, rukavice i vizire, a okrivlјeni koji se privode iz pritvora i njihova stražarska pratnja zaštitne maske.

Kompletan zaključak Visoka saveta sudstva možete da pogledate OVDE:

Skorašnji članci

error: Content is protected !!