Vanredno stanje ukinuto – šta se sada sme a šta još uvek ne

6. maj 2020 – Skupština Srbije večeras je izglasala ukidanje vanrednog stanja i ta odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku. Dok se ne objavi, bilo je nekoliko dilema – šta je dozvoljeno a koje mere ostaju na snazi, pa evo ukratko pregleda.

Ukida se policijski čas koji je do sad trajao od 18 časova do 5 sati ujutro narednog dana, kao i zabrana kretanja za starije od 65 godina. Oni će moći ubuduće da izlaze iz kuća i stanova i da prošetaju kad, koliko god i kuda žele bez ograničenja. Jedino nikako neće smeti da budu u grupi, a za njih ostaje i preporuka da ipak što više vremena provode u svojim domovima.

Radno vreme se vraća u normalu, pošte, banke, trgovine prehrambenom robom i drugim artiklima ponovo će imati standardno radno vreme. Ukida se skraćeno radno vreme koje je bilo ograničeno na 17 časova zbog policijskog časa.

Galerije, muzeji i biblioteke i druge ustanove kulture, koje su radile skraćeno, vraćaju se na uobičajeni režim rada uz preporuku obavezne distance. Rad bioskopa biće zabranjen sve do 31. maja

Uspostavlja se normalno funkcionisanje, gradskog, prigradskog i međugradskog saobraćaja, kao i železničkog na domaćim linijama. Javni prevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobus će moći da uđu samo zaposleni, odnosno putnici koji imaju mesečnu kartu za zaposlene ili periodičnu kartu, ali moraju da imaju i potvrdu od firme da moraju da rade.

Rukavice i maske su obavezne u javnom prevozu, restoranima, kafićima, uz stroža pravila za sedenje i boravak u kafićima i restoranima koja su i do sada važila.

Fizička distanca ostaje na snazi, držanje odstojanja od dva metra, kao izbegavanje kontakata, zagrljaja, rukovanja, ljubljenja.

Od narednog ponedeljka počinju da rade i obdaništa, ali sa određenim merama opreza i samo za roditelje koji moraju da budu na poslu, a decu nema ko da čuva. Nastava u osnovnim i srednjim školama neće početi do daljeg. Fakulteti sa radom počinju krajem maja ili početkom juna, ali samo za studente koji polažu ispite ili imaju važne laboratorijske vežbe.

Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno maksimalno okupljanje do 20 ljudi, a neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom. Grupna slavlja, kao što su svadbe, krštenja i rođendani, biće dozvoljena od 15. juna.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!