Marko Pantelić – Od legende Sartida do kultnog igrača Ajaksa

SMEDEREVO, 3. maj 2020 – Izborom trenera juče je završeno glasanje za kultnu postavu Ajaksa u kojoj se na mestu centarfora našao Marko Pantelić, nekadašnji špic Sartida, onaj koji je klubu iz Smedereva svojim golom u produžetku finala Kupa SCG 29. maja 2003. doneo titulu. Sadašnji potpredsednik FSS, nesporna legenda fudbalskog Smedereva, sada je, po izboru navijača, uvršten i među kultne igrače najtrofejnijeg holandskog tima.

Ne umanjujući uspeh popularnog Pantele, jer su naši mediji to preneli u sasvim drugom svetlu, ovde je reč o jednom od mnogih izbora igrača tokom poslednjih decenija u tom velikom klubu, ako se neko začudio što je Marko „preoteo“ mesto jednom Van Bastenu, Klajvertu ili Zlatanu Ibrahimoviću, gde su u tom timu Krojf, Rajkard, Bergkamp, Suarez, Zedorf, Van der Sar… Ogroman je spisak legendi Ajaksa. No, i ovo je uspeh samo po sebi, jer su u pitanju navijači koji su glasali, ali smo mi, kao i obično, skloni preterivanju.

A da je Pantelić za to kratko vreme koje bio u Ajaksu ostavio neizbrisiv trag, pogotovo u srcima navijača, to nije ni najmanje sporno. Proveo je tamo nepunu sezonu, došao je u leto 2009, kada se uveliko igralo 6. kolo prvenstva. „Srbin je često delovao umorno, čak nezainteresovano. Ali nije bilo tako, uvek je bio pozitivan. Samo bi bljesnuo. I dao gol“, navodi se, između ostalog, u opisu izbora na sajtu Ajaksa.  U 25 prvenstvenih utakmica, koliko je Pantelić odigrao u toj jednoj sezoni u dresu kopljanika, dao je 16 golova, ukupno 21 na 39 utakmica. Neki od njih su zaista antologijski, pogledajte izbor navijača.

Ono po čemu ga Smederevo pamti jeste ta sezona koju je proveo u Sartidu, kada je nakon ne baš uspešnog potucanja po inostranstvu, od Iraklisa, preko PSG-a, Selte, Šturma, sa izuzetkom boravka u Lozani, iz Obilića stigao u Sartid. Najavljen kao veliko pojačanje, nekadašnji đak Zvezdine škole, u prolećnom delu prvenstva 2003. godine na 16 ligaških utakmica za Sartid postigao je pet golova, a u finalu Kupa, da li treba ponoviti, njegovim pogotkom Smederevci su stigli do prvog trofeja u istoriji kluba pobedom nad Zvezdom od 1:0. U jesenjem delu sezone 2003/04. na 15 utakmica postigao je osam golova i to je bio dovolјan razlog da Zvezda vrati svog nekadašnjeg đaka u klub. Iz Zvezde odlazi u Hertu, potom sledi Ajaks i sve što je rečeno, pa Olimpijakos.

Dugokosi momak, tada, ostao je u sećanju smederevskih navijača. Možda je u Amsterdamu kultni igrač, ali ovde je zaista deo legende.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!