Dr Stevanović: Rezultati dobri, ako se ovako nastavi uskoro ukidanje mera

3. april 2020 – Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović na današnjoj konferenciji za novinare ocenio je da su današnji podaci dobri i zadovoljavajući i da se, ako se ovako nastavi, možemo nadati u narednih nedelju do dve i okonačanju preostalih vanrednih mera.

Prethodno je saopštio da su od poslednjeg izveštaja do danas, do 15 časova, testirani uzorci 5.274 lica, od kojih su 102 nalaza bila pozitivna, dok su četiri osobe preminule. Izneo je i podatak da je do danas hospitalizovano 2.116  pacijenata, a da se na respiratoru nalaze 54 lica. U našoj zemlji su od početka epidemije zaražene 9.464 osobe, izlečen je 1.551 pacijent, a umrle su 193 osobe, istakao je Stevanović, dodavši da je stopa smrtnosti 2,04 odsto. Ukupno je testirano 101.911 građana.

Stevanović je istakao da ovi brojevi pokazuju efikasnost mera i odgovornost i samodisciplinu građana, naglasivši da su najvažnije mere prostornog distanciranja i da moramo i dalje da poštujemoti savete epidemiologa. Ako to ne budemo radili, dolazimo u rizik da ponovo uđemo u ciklus povećanja broja obolelih, upozorio je on, uz napomenu da ipak sada opasnost nije preterano velika.

Prema njegovim rečima, potrebno je još nekoliko dana da broj pozitivnih rezultata bude manji od pet odsto testiranih da bi se stvorili uslovi za ukidanje policijskog časa i relaksaciju mera.

Odgovarajući na pitanje da li će se ukidati privremene bolnice i omogućiti samoizolacija, Stevanović je naglasio da će svi pacijenti koji su pozitivni na koronavirus biti smešteni u bolničke kapacitete, a oni koji imaju najminimalnije simptome u privremene bolnice.

Naredna konferencija za novinare, čija je tema presek stanja po pitanju koronavirusa u Srbiji, kako je rečeno, biće održana u sredu, 6. maja, a svi podaci, kao i do sada, redovno će biti objavljivani na sajtu covid19.rs.

Zbog manjeg interesovanja, ali, pre svega, zbog sve boljih rezultata od sutra više neće biti svakodnevnih konferencija za medije.

Informacija i foto: zvanična Internet prezentacija Vlade Srbije, srbija.gov.rs

 

 

Skorašnji članci