O slobodi medija – udruženja novinara, sindikati, Poverenik, Ministarstvo…

3. maj 2020 – Širom planete, pa tako i u Srbiji, obeležava se Svetski dan slobode medija, koji je 3. maja 1993. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Bio je to povod da se oglase novinarska udruženja, strukovni sindikati, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Ministarstvo kulture i informisanja.

Proglas povodom Svetskog dana slobode medija, objavilo je Udruženja novinara Srbije.

Ovaj treći maj drugačiji je od svih do sada. Udruženje novinara Srbije strahuje da će loš ekonomski položaj, dodatno ugrožen pandemijom, dovesti do otpuštanja novinara i gašenja medija.

Godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari će ponovo pamtiti po hapšenjima: novinarke portala Nova Ane Lalić, urednice Kosseva Tanje Lazarević, ekipe KTV Danijela Radića i Roberta Bajtaija, ali i uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića.

Novinari će se godine sećati i po konferencijama za štampu u vreme pandemije bez prisustva novinara s objašnjenjem da je to posledica brige za njihovo zdravlјe.

Pamtiće se i reagovanje ministra odbrane Aleksandra Vulina na neobjavlјeni tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca napisan za „Nedelјnik“. To reagovanje i kasniji odgovor iz kabineta ministra odbrane izazivaju sumnju da je presretnuta elektronska pošta ili da su prisluškivani telefoni članova redakcije „Nedelјnika“.

Godinu je obeležilo i povećanje broja fizičkih i verbalnih napada, pritisaka, uvreda i kampanja vređanja novinara koje ne dolaze samo od centara moći nego i od samih kolega. Toliko međusobnih optužbi i uvreda među novinarima nije bilo od devedesetih godina prošlog veka.

Udruženje novinara Srbije očekuje da ove godine bude potvrđena prvostepena presudama ubicama Slavka Ćuruvije, da budu optužene ubice Milana Pantića, da konačno budu pokrenuti postupci za ubistvo 17 naših kolega ubijenih i nestalih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine, kao i za ratne zločine počinjene nad 16 medijskih radnika RTS-a i troje kineskih novinara stradalih u napadima NATO-a 1999. godine., navodi se u saopštenju UNS-a, uz šest zahteva.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozivaju sve novinarke, novinare i medije da na Svetski dan slobode medija u nedelju 3. maja, u 5 do 12, isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, kako bi nadležne i najširu javnost upozorili na izuzetno težak položaj novinarstva u Srbiji.

Odgovorni novinari i mediji ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika. Nastavak ugrožavanja slobode informisanja i javnog izražavanja i ove godine evidentirali su Reporteri bez granica koji su na listi medijskih sloboda za 2020. godinu Srbiju rangirali na 93. mesto između ukupno 180 posmatranih zemalja. U izveštaju Reportera potpuno opravdano se ukazuje da je posle šest godina vođstva Aleksandra Vučića opasno biti novinar u Srbiji. Kritički i istraživački novinari i mediji zbog svog rada svakodnevno su izloženi neprijateljskom tretmanu i neskrivenim pritiscima pre svega vlasti pa zatim i ekonomskim izvorima. Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije nesrazmerno i neopravdano je pokušano ograničavanje medijskih sloboda, na šta su reagovale čak i pojedine međunarodne organizacije i institucije koje su osudile Vladin pokušaj zavođenja zvanične cenzure i pritiske protiv novinara i medija, navodi se, između ostalog, u zajedničkom saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost”.

I Sindikat novinara Srbije (SINOS) je pozvao svoje članove i druge zaposlene u medijima da 3. maja, tradicionalnom simboličnom akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine“ upozore javnost na težak položaj novinara i medijskih radnika. SINOS ukazuje da je vanredno stanje izazvano epidemijom koronavirusa dodatno pokazalo da medijski radnici u Srbiji imaju male i neredovne zarad, trpe pritiske vlasti i vlasnika medija da se izveštava u njihovom, a ne u javnom interesu, kao i da se novinari hapse i da im se preti.

„Profesionalno i istraživačko novinarstvo zamenjeno je lažnim vestima, umesto informisanja u skladu sa Ustavom i zakonima imamo propagandu sa pretećim i uvredljivim izveštajima i porukama i rijaliti programe koji su bruka srpskog novinarstva”, navodi se u proglasu SINOS-a.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, u svom saopštenju napominje da je Svetski dan slobode medija prilika je da se kao društvo podsetimo zašto su mediji, novinari i svi medijski zaposlenici važni svim građanima. Sloboda medija u jednoj zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, slika je stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti. Slobodni mediji su ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda.

Ne umanjujući mesto koje pitanja bezbednosti novinara, zaštita novinarskih izvora ili finansijske sigurnosti imaju za stanje slobode medija, Poverenik koristi priliku da istakne značaj transparentnog rada svih organa vlasti i pouzdanost informacija kojima oni raspolažu kao osnovnog alata novinarskog poziva.

Istovremeno, Poverenik još jednom zahvalјuje svim medijima na više nego korektnom poštovanju privatnosti i zaštite podataka o ličnosti lica zaraženih koronavirusom, čime su dali ogroman doprinos poštovanju njihovog dostojanstva, u ovim danima teškim za sve naše građane, navodi se u saopštenju.

Na kraju, trebalo bi – ne i najmanje važno, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije čestitalo je svim novinarima i medijskim radnicima Svetski dan slobode medija i pozvalo ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija, da se ponašaju odgovorno i profesionalno.

U ovom teškom vremenu kada nam koronavirus diktira tempo života, od ogromne je važnosti da svi mediji sa puno opreza i dodatnom odgovornošću nastave da izveštavaju ne samo o aktuelnoj situaciji, već i o svim ostalim pojavama u društvu.

Novinarstvo je prvenstveno lojalno građanima, a novinari su obavezni da govore istinu i da stanovništvu pruže pouzdane i proverene informacije.

Ministarstvo kulture i informisanja ističe da uvek i bespogovorno najoštrije osuđuje sve pretnje, vređanja, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika zbog činjenice da obavljaju svoj posao. Takođe, Ministarstvo odaje posebnu počast svim novinarima u Srbiji i svetu koji su žrtvovali i žrtvuju svoje živote, slobodu ili ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!