Site icon podunavlje.info

Promocija knjige „Boda – Slušaj, sine, ove velike reči“ i nastup grupe OPS

SMEDEREVO 30. april 2020 – Knjiga Jovice Tišme posvećena Slobodanu Bodi Ninkoviću „Boda – Slušaj, sine, ove velike reči“ predstavlјena je 19. aprila 2019. u okviru 36. Nušićevih dana, a program koji je upriličen povodom promocije ove ne baš svakidašnje biografske knjige bio je obeležen izvođenjem pesama iz opusa grupe OPS. Snimak ovog događaja biće emitovan večeras od 20 sati na YouTube kanalu Centra za kulturu Smederevo.

Čitanje duhovitih, vrcavih odlomaka iz knjige sastavljene od sedamdesetak priča, evociranje uspomena, podsećanje na duh Smedereva nekih ranijih godina, i rokenrol ugođaj uz numere koje su, izvedene uživo, činili su program koloritnim i prožetim toplim i lekovitim emocijama.

Grupa OPS je jedinstveni fenomen ne samo na lokalnoj sceni već i na prostorima eks Jugoslavije 70-ih godina 20. veka, a 1979. godine bila je i pobednik Zaječarske gitarijade. Posebno mesto pripalo je podsećanju na specifičnu poetiku i kulturni senzibilitet koji je vezan za delovanje „Pseudo-pank cirkusa OPS“, na autentičnost i kreativni razmah koji je postignut u izrazu tog benda u kome su Boda Ninković i Joca Tišma bili vokali, a Dragolјub Braca Martić gitarista. Tokom ove večeri ponovo su bili zajedno na sceni izvodeći sa Aleksandrom Stefanovićem Ackom za bubnjevima „Taksi rokenrol“, „Bluz guz“, „Papigu“, „Stare igre“… Za klavirom je umesto Miše Nadaškića bio Bojan Turkić, a bas gitaru svirao je Zoran Lazarević Zoća. Kao muzička podrška učestvovali su članovi orkestra „Svetlost“ iz Smedereva: Staša Timotijević (violončelo), Jelena Ugrinić (viola), Nemanja Petković (klarinet) i profesor Marko Đorđević (klarinet).

Link na kome možete da pogledate sve ovo je:

https://www.youtube.com/watch?v=xFq6vhPqinE&fbclid=IwAR0VTOER7m-TgOUr8jaFRbUiyBwls05voOPw29BbSkKU1fW-jYRiH6AZtyA

Exit mobile version