Preporuka privredi da nastavi proizvodnju, uz poštovanje mera zaštite

SMEDEREVO, 27. april 2020 – Krizni štab za suzbijanje zaraznih bolesti COVID -19 je na sednici održanoj u petak doneo zaključak, koji je danas preneo i na zvaničnom sajut objavio Gradski štab za vanredne situacije u Smederevu:

  1. Preporučuje se svim privrednim subjektima, a naročito privrednim subjektima koji obavljaju proizvodnu delatnost, da rade, odnosno da nastave rad punim kapacitetom, uz poštovanje preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID–19 izazvane virusom SARS–CoV–2, kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga.
  2. Preventivne mere iz tačke 1. ovog zaključka podrazumevaju organizaciju posla, radnih aktivnostii radnog prostora na taj način da se osigura bezbednost zaposlenih i korisnika usluga, kupaca, i drugih lica koja ulaze u poslovne prostorije, među koje spadaju:

– fizički razmak među zaposlenima (tzv. Fizička distanca), odnosno organizacija radnih aktivnosti i radnog prostora na način da se izbegne direktan kontak između lica kada god to priroda posla dozvoljava,

– obavezna dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, kao i obavezno postavljanje dezo barijera (dezinfekcionim sredstvom –hlornim preparatima, preparatima na bazi alkohola sa minimalno 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom)

– obavezna zamena korišćene papirne, plastične ili platnene galanterije,

– obaveznokorišćenje ličnih zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica,

– obavezna dezinfekcija nogu i ruku svih lica koja ulaze u poslovni prostor,

– često provetravanje svih prostorija,

– redovna dezinfekcija svih zajedničkih i higijenskih prostorija,

– u slučaju sumnje da neko lice ima simptome zarazne bolesti COVID-19, (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma -kašalj, kratkoća daha i otežano disanje) odgovorno lice privrednog subjekta dužno je da, bez odlaganja udalji to lice iz radnih prostorija, sa preporukom da se odmah javi nadležnom domu zdravlja -COVID ambulanti,

– sve druge mere koje se mogu sprovesti, a da se ne remeti proces rada, odnosno proizvodnje, uz obezbeđivanje bezbednosti svih lica.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!