Predavanje peticije za zabranu rijaliti programa dok traje vanredno stanje

27. april 2020 – Učesnici kampanje „U ime kulture“, „Srbije u pokretu“ i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti najavili su da će danas Vladi Srbije predati peticiju sa 60.000 potpisa građana za zabranu rijaliti programa u toku vanrednog stanja.

„TV Pink i TV Happy u toku pandemije korona virusa direktno emituju rijaliti programe koji se snimaju uz učešće više od 5 osoba, čime se direktno krši zabrana okupljanja. U periodu pandemije korona virusa, celo stanovništvo provodi vreme u socijalnoj izolaciji uz zabranu kretanja u određenom periodu, a najstarijim građanima je doskora bilo u potpunosti skoro zabranjeno kretanje napolju“, navodi se u propratnom dokumentu uz potpise.

„U toku vanrednog stanja zabrana okupljanja važila za Skupštinu Srbije, novinarima je bila uskraćena mogućnost direktnog postavljanja pitanja, građani su masovno hapšeni zbog nepoštovanja mera, a očigledno je da zabrana nije važila jedino za televizije Hepi i Pink u kojima je tokom pandemije bilo novih ulazaka učesnika u rijaliti programe. Brojni građani se nalaze u izolaciji i istovremeno kažnjavaju, dok se na televizijama sa nacionalnim frekvencijama u direktnom prenosu ugrožava zdravlje učesnika, ali i šalje poruka da mere koje se propisuju radi zaštite zdravlja ne treba poštovati. Usled donetih mera socijalne izolacije stanovništva tokom trajanja vanrednog stanja zbog pojave virusa Covid-19, veliki deo građana svoje vreme provodi ispred TV ekrana. U specifičnim socijalnim uslovima kvalitet i poruke koje se šalje preko TV ekrana mogu biti ključne za psihološko stanje cele nacije“, stoji između ostalog u obrazloženju.

U okviru peticije, traži se da  bude obaveza televizija sa nacionalnom frekvencijom da dnevno u periodu od 8 do 22 časa emituju minimum jedan sat naučno-obrazovnog programa, jedan sat kulturno-umetničkog programa, jedan sat dokumentarnog programa, pola sata programa za decu, pola sata programa za maloletnike.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!