Site icon podunavlje.info

Ko hoće 100 evra moraće da ostavi podatke – po zakonu ili ne?

25. april 2020 – Najnovija uredba, punim ne baš kratkim imenom Uredba o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državlјanima Republike Srbije u cilјu smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, ponovo je pokrenula pitanje zaštite ličnih podataka. Jer, da biste dobili obećanih 100 evra, kako stoji u članu 4. ove Uredbe, morate da date JMBG i broj lične karte, podatke koje ionako ima MUP, a koji će da ih, i to piše u istom članu – dostavlja! Pride i broj računa u banci.

E sad, na stranu što dajete podatke koje, očigledno, „tamo gde treba“, ona prva dva, već znaju, nego što će na taj način oformljeni pomenuti registar, baza podataka biti pohranjena u  Ministarstvu finansija – Upravi za trezor. I oni su, da se ne zanosimo, do tih informacija, u svakom slučaju i mimo ovoga, lako mogli da dođu, no ostaje pitanje ko će još biti u prilici da se, i u koju svrhu, okoristi preuzimanjem spiska svih punoletnih građana Srbije koji nisu penzioneri ili primaoci socijalne pomoći. Tu već do sada nerealna paranoja postaje malo realnija. Ko će, kako, gde, pa i dokle te podatke da čuva?

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti je tu vrlo jasan, kaže: „Podaci se ne smeju čuvati duže od perioda neophodnog za ispunjavanje svrhe zbog koje su prikupljeni“. Da li će tako i biti i u ovom slučaju? Ostaje da se nadamo.

U međuvremenu, ako vas ne mrzi a ova tema zanima, možete da pogledate i ovo: Vodič o zaštiti podataka o ličnosti za vreme pandemije.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version