Pandemija korona virusa podiže cenu kafe

Izvor: CNBC.com, 24. april 2020 – Za razliku od nafte, cene kafe na svetskom tržištu skočile su zbog straha da će pandemija virusa korona dovesti do poremećaja u snabdevanju, piše CNBC. Poskupljenja su počela u martu, kada je primećena i veća potražnja. Ispostavilo se da ljudi, u paničnoj kupovini, praveći zalihe zbog zatvaranja u kuće, pazare znatno veće količine nego što je uobičajeno. Istovremeno, cena brazilske arabike, a Brazil je najveći svetski proizvođač kafe, porasla je 10 odsto u odnosu na februar, a za maj su najavljene isporuke po 15 procenata većoj ceni od ranije.

“Za mnoge druge robe, kao što su metali i nafta, potražnja je opala, ali to nije slučaj sa kafom. Došlo je samo do promene jednog vida potrošnje u drugi“, kaže Maksimilijan Kopistejk, izvršni direktor Evropske prodaje kafe, objašnjavajući kako je za razliku od restorana i kafića, drastično porasla prodaja ovog proizvoda u supermarketima.

Uz to, mere karantina bi mogle da ugroze pošiljke iz Kolumbije, značajnog svetskog proizvođača kafe, prema prognozama Međunarodne organizacije za kafu (ICO) koja okuplja 49 država koje izvoze i uvoze kafu.

Ovo je praktično povratak cena kafe, jer je od 2016. godine cena ovog proizvoda pala za 30 odsto u odnosu na prosečnu u prethodnih 10 godina. Cene sirove arabika kafe u martu su se kretale iznad 1,12 dolara za funtu, što je ipak daleko od tri dolara koliko je koštalo na vrhuncu 2011. godine.

Kakvo će dalje biti kretanje cene kafe niko nije spreman sa sigurnošću da tvrdi. Pitanje je, kažu stručnjaci, šta će biti kada se potroše zalihe koje su ljudi navukli plašeći se izlaska iz kuća ili zabrane kretanja, tamo gde je uvedena. Predviđanja su, ipak, da će potražnja opasti, do kraja ove ili početkom naredne godine, što bi trebalo da zaustavi i rast cena.

https://www.cnbc.com/2020/04/16/coffee-prices-rally-as-coronavirus-lockdowns-see-drinkers-caffeinate-at-home.html

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!