Literarni konkurs ,,Heroji našeg doba“

SMEDEREVO, 23. april 2020 – Narodna biblioteka Smederevo, Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug i Medicinsko-farmaceutska škola „Sveta Petka“ u Smederevu raspisali su literarni konkurs ,,Heroji našeg doba“ povodom obeležavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara 12. maja.

Konkurs je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola Podunavskog okruga i otvoren je do 7. maja.

Organizatori konkursa žele da podstaknu literarno stvaralaštvo učenika i iskažu poštovanje prema svim zdravstvenim radnicima koji su, u teškom vremenu pandemije opakog virusa, danonoćno branioci osnovnih postulata svoje profesije i primeri požrtvovanosti, empatije i hrabrosti.

“Verujemo da će se učenici odazvati našem pozivu i svojim literarnim radovima pružiti podršku zdravstvenim radnicima, herojima našeg doba, te da će svojim učešćem doprineti snaženju morala i isticanju pravih vrednosti”, navode organizatori u dopisu portal Podunavlje.info.

Međunarodni dan sestrinstva (Međunarodni dan medicinskih sestara) obeležava se 12. maja u znak sećanja na Florens Najtingel, britansku medicinsku sestru koja se smatra začetnicom savremenog sestrinstva.

Florens Najtingel je još sredinom XIX veka govorila kako se jedino znanjem i veštinama može doprineti poboljšanju zdravlja ljudi. I danas se koristi njeno sveobuhvatno i bogato iskustvo o temi ličnih pitanja zdravlja. Zastupala je stav da sve sestre treba stalno da održavaju i unapređuju svoju efikasnost, snagu, saosećajnost i brižnu praksu. Taj pristup je nazvala „Zdravlje sestrinstva“.

Skorašnji članci