Zaposlenima u socijalnoj zaštiti obolelima od koronavirusa 100 % zarade

BEOGRAD, 16. april 2020 – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da će zaposleni u socijalnoj zaštiti imati pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto ukoliko odsustvuju sa rada zbog potvrđene zarazne bolesti COVID-19 ili zbog mere izolacije ili samoizolacije naložene u vezi sa tom bolešću, a koja je nastupila kao posledica neposrednog izlaganja riziku po osnovu obavljanja poslova i radnih zadataka, odnosno službenih dužnosti i kontakata sa licima kojima je potvrđena bolest COVID-19 ili naložena mera izolacije ili samoizolacije.

Ovo pravo ostvareno je današnjim Zaključkom Vlade Srbije kojim je prihvaćen Poseban kolektivni ugovor o dopuni Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji, na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar Zoran Đorđević, u skladu sa ovlašćenjem Vlade, potpisaće taj ugovor sa reprezentativnim sindikatima u oblasti socijalne zaštite i to Sindikatom zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Sindikatom zaposlenih u socijalnoj zaštiti Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalnе zaštitе i domovima za smеštaj odraslih i starih virusom COVID -19 ukupno jе zaražеn 271 korisnik i 53 zaposlеna.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!