Site icon podunavlje.info

APR: Prekidi obavljanja delatnosti pre i od uvođenja vanrednog stanja

14. april 2020 – APR, Agencija za privredne registre danas je objavila da je naglo porastao broj registrovanih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika kojima je poslovanje otežalo ili onemogućilo vanredno stanje uvedeno u Srbiji zbog pandemije korona virusa. Prema podacima Agencije, od 1. januara do 15. marta registrovano je 7.358 privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika, dok je za manje od mesec dana, od 16. marta do 13. aprila, njima prijavljeno 6.290 takvih prekida.

Najviše je registrovanih prekida obavljanja delatnosti kod frizerskih i kozmetičkih salona, konsultantskih aktivnosti, vrtića, boravaka za čuvanje dece, proizvodnje kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, stomatološke prakse, taksi prevoza, inženjerske delatnosti i tehničkog savetovanja, restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, trgovine na malo odećom.

Agencija ukazuje da je povećanje broja registrovanih privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika zabeleženo u Registru privrednih subjekata i pre pojave pandemije. To je, kako se pretpostavlja, bila posledica izmena Zakona o porezu na dohodak građana i „testa samostalnosti“, pošto su preduzetnici registrovani za takozvane „računarske delatnosti“ u najvećoj meri bili podnosioci prijava privremenog prekida obavljanja delatnosti.

Jedan broj preduzetnika iz ove grupe prijavio je brisanje iz Registra preduzetnika i registrovao se kao privredno društvo, pod istim nazivom i šifrom delatnosti pod kojima je ranije obavljao delatnost preduzetnika. Udeo tih preduzetnika u ukupnom broju registrovanih prekida obavljanja delatnosti se smanjio od uvođenja vanrednog stanja.

Tako je od 1. januara do 15. marta registrovano 5.474 prekida obavljanja delatnosti preduzetnika registrovanih za „računarske delatnosti“, dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano svega 580 prekida obavljanja računarskih delatnosti, saopštila je APR.

„Već sa najavom Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 i podršku privredi Srbije, u Agenciji smo počeli da registrujemo manji broj prekida obavljanja delatnosti, dok je jedan broj preduzetnika prijavio i nastavak obavljanja delatnosti“, izjavio je direktor APR Milan Lučić, ocenivši da će ekonomske mere države pomoći najugroženijim delovima privrede da prevaziđu prve posledice krize prouzrokovane pandemijom.

Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima, u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled korona virusa, precizira koja lica i pod kojim uslovima mogu koristiti fiskalne pogodnosti i direktna davanja, PDV tretman prometa dobara i usluga bez naknade za zdravstvene svrhe, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći svim punoletnim građanima iz državnog budžeta Srbije.

Foto/ilustracija: APR, apr.gov.rs

 

Exit mobile version