Nema prolećnog raspusta, malo lektire, malo veronauke…

13. april 2020 – Da je sve kako treba, danas bi đaci bili na prolećnom raspustu, jer prema ranije utvrđenom školskom kalendaru Ministarstva prosvete ovaj raspust za osnovce je trebalo da traje od 11. do 20. aprila obuhvatajući tako i Uskršnje praznike. Za srednjoškolce prolećni raspust je bio planiran od 15. do 20. aprila. U novonastalim uslovima prolećni raspust će trajati kraće, jer se školski kalendar menja u skladu sa okolnostima u kojima obrazovanje funkcioniše na daljinu, a od danas je tu još jedna novina: Ministarstvo je u raspored časova uvrstilo čitanje odlomaka iz poznatih dela kroz kratku formu pod nazivom „Ide čas“.

Na inicijativu i poziv Tihomira Arsića odazvali su se kolege-glumci, među kojima su Ivan Bosiljčić, Viktor Savić, Miloš Biković, Petar Božović, Andrija Milošević i mnogi drugi. Oni su snimili odlomke iz poznatih dela Desanke Maksimović, Miloša Crnjanskog, Isidore Sekulić, Matije Bećkovića i drugih koja se obrađuju u okviru lektire za srednju školu. Svakoga dana na kraju časa srpskog jezika biće emitovan po jedan odlomak iz nekog od dela, a emitovanje počinje danas.

Kako je ranije najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, tokom četiri dana, koliko traju Uskršnji praznici, biće emitovan program verske nastave, koji do sada nije bio zastupljen, a preostali dani umesto raspusta biće radni.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!