Prijemni ispiti za fakultete i ove godine, upis poslednje nedelje juna

BEOGRAD,  12. april 2020 – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da će i ove godine biti prijemnih ispita za buduće studente, pri čemu će se nastojati da se ne pomera datum upisa na fakultete, čiji je početak ranije najavljen za 22. jun.

Imaćemo od kraja maja značajnu podršku maturantima, tako da mogu da se pripremaju i bez privatnih časova, pri čemu mogu da dobiju vrhunsku pomoć nastavnika, naveo je Šarčević .

Ništa nećemo raditi bez dogovora sa predstavnicima Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), poručio je on, ocenivši da je najvažnije to što se održava kontinuitet nastave, pri čemu veliki broj fakulteta već daje zadatke za prijemne ispite.

Prema Šarčevićevim rečima, na pojedinim fakultetima dešavalo se da ostane mnogo upražnjenih budžetskih mesta, zbog čega je Ministarstvo pokrenulo inicijativu da se to više ne dešava, pri čemu se neće smanjivati broj mesta, već će se ona bolje preraspodeljivati.

Šarčević je objasnio da se na nekim fakultetima nude mesta koja studenti ne žele i koja se ne popunjavaju, uz napomenu da se Ministarstvo ne rukovodi samo time šta studenti žele, već prati i tržište rada.

On je istakao da je u tom smislu napravljen zajednički tim predstavnika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Ministarstva, koji je za metodologiju rada uzeo prosek upisa u poslednje tri godine, kako na visokim strukovnim školama, sada akademijama, tako i na univerzitetu.

Ovih dana obnovili smo onlajn rad te grupe, koja će svoj posao završiti do druge polovine aprila, a tada ćemo obavestiti javnost kada ćemo kvote za upis brucoša predati Vladi, dodao je Šarčević.

Informacija: Vlada Srbije, srbija.gov.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!