Proslava jubileja – 70 godina Muzeja u Smederevu – odložena do daljeg

10. april 2020 – U nedelјu 12. aprila trebalo je da bude obeleženo 70 godina od dana kada je odlukom Gradskog narodnog odbora Smederevo osnovan Narodni muzej Smederevo. Tim povodom Muzej u Smederevu se obratio javnosti sledećim saopštenjem:

Svečanu proslavu koju smo planirali povodom obeležavanja, ovog, za nas i našu zajednicu značajnog jubileja, usled novonastale situacije u vezi sa pandemijom virusa Covid-19  odložićemo do uspostavlјanja redovnog stanja u zemlјi.

Iz navedenog razloga obraćamo vam se ovim putem sa nesmanjenom želјom da  podelimo sa vama radost sedamdesetog rođendana našeg Muzeja.

Sedamdeset godina postojanja i rada je dug vremenski period i Muzej je od svog osnivanja 12. aprila 1950. godine  do danas „memorisao“ mnogo iskustava koja  predstavlјaju njegovu najveću snagu za dalјi razvoj. Brojni posvećeni muzejski delatnici ispunjeni stručnim znanjem uložili su veliki trud da sakupe, sačuvaju, zaštite i promovišu vrednosti naše bogate baštine. U sećanju ih čuvamo kao stvaraoce i graditelјe muzejskih bedema koji već sedamdeset godina štite naše kulturno nasleđe od zaborava i nestajanja. Među njima su Svetozar Spasojević, dr Leontije Pavlović, Nevenka Vrhar, Milena Maksimović, Milenko Braca Ostojić, Ljubica   Milјković, Milan Vuletić, Slobodan Vulčević, Milosav Čolović, Gordana Ranković, Ljilјana Nikolić i drugi.

Dragoceni muzejski saradnici bili su naši vrsni naučnici:  akademik Momčilo Spremić, prof. dr Aleksandar Jovanović, naučni savetnik dr Marko Popović, prof. dr Nenad Makulјević, prof. dr Vesna Marjanović i viši naučni saradnik dr Aleksandar Urošević koji su svojom posvećenošću i lјubavlјu prema istoriji Smedereva umnogome doprineli bolјem poznavanju naše istorije.

Mi koji se danas nalazimo na tim bedemima, nadahnuti lјubavlјu i entuzijazmom prema poslu koji radimo nastojimo da se Muzej razvija kao aktivni čuvar nasleđa, ustanova sa izraženim identitetom koja služi celokupnoj zajednici, kreativni poligon za angažovano učešće publike i nezaobilazan učesnik u razvoju turizma. Osnažujući i ulažući u svoje infrastrukturne i programske kapacitete razvijamo muzej kao mesto doživotnog učenja, mesto koje razvija dijalog i pruža zadovolјstvo i razonodu.

U proteklih sedam dana na našem sajtu i muzejskim profilima na društvenim mrežama najavlјivali smo svečani događaj, Dan muzeja, programom „7 dana do 70-tog rođendana“.  U okviru ovog programa predstavlјene su različite teme koje se odnose na novu muzejsku izložbu „Ostavština Milana Jovanovića Stojimirovića u etnološkom odelјenju Muzeja u Smederevu“ i istoimeni katalog autorke Gordane Miletić, višeg kustosa etnologa Muzeja u Smederevu. Ovom izložbom i katalogom želeli smo da predstavimo najdragocenije eksponate koji se čuvaju u etnološkoj zbirci Muzeja, ali i da se sa velikim pijetetom setimo Milana Jovanovića Stojimirović smederevskog dobrotvora  i jednog od utemelјivača Muzeja u Smederevu.

U svojim poduhvatima mi nismo usamlјeni, jer su uz nas naši prijatelјi, saveznici koji nam put čine prohodnijim, a našu misiju izvesnijom. Osećajući neizmernu zahvalnost prema njima, na posebnoj svečanosti biće dodelјene povelјa „Dr Leontije Pavlović“, priznanje „Čuvari baštine“ i zahvalnice Muzeja u Smederevu.

O datumu svečanog obeležavanja jubileja, otvaranju izložbe i predstavlјanju kataloga bićete blagovremeno obavešteni.

U ime kolektiva muzeja i svoje lično ime zahvalјujem se našem osnivaču Gradu Smederevu, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i vama, našoj publici i prijatelјima, koji nas pratite, podržavate i kritikujete, jer vašim interesovanjem dajete smisao našim naporima. Hvala vam!

Ovako završava obraćanje javnosti Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!