Iz pandemije ćemo jednom izaći, ali mnogo deblji

Izvor: rs.sputniknews.com, 5. april 2020 – Pandemija izazvana virusom korona preti – iz karantina ćemo izaći mnogo deblji! Eksperti upozoravaju na masovnu gojaznost pošto smo svi zatvoreni u svojim kućama, tražimo izlaz iz stresne situacije i napravili smo zalihe hrane. U slučaju Srbije – najviše brašna i ulja.

Više od četvrtine planete danas je u karantinu, a mnoge zemlje ne uvažavaju vežbanje kao razlog za izlazak iz kuće.

Nutricionista Beatris de Rejnal rekla je za „Dejli mejl“: „Ne znam da li ćemo iz karantina izaći jači, ali ćemo svakako izaći deblji.“

Usled smanjenja fizičke aktivnosti, u proseku dnevno sagorevamo oko 400 kalorija manje nego obično. Specijalisti tvrde da je jedini način da se izborimo sa viškom kilograma –  da jedemo manje!

„To će nam se desiti svima, čak iako budemo vežbali. Ja sam prvi koji se u ovoj situaciji pre odluči za čokoladu nego za jabuku“, upozorava francuski trener i specijalista za gubitak težine Žulijan Mersije.

Da ne pominjemo da su mnogi kupili ogromne količine sveže hrane i sad se rukovode principom „žao mi je da se baci“, a strah od nestašice je još jedna stvar koja nas tera da jedemo.

Hrana kao uteha

Fondacija britanskih nutricionista objašnjava da ljudi uzimaju prekomerne količine hrane jer su sami kod kuće u stresnoj situaciji, brinu kako će platiti kiriju i da li će ostati bez posla.

„Hrana može biti uteha. Međutim, prejedanje je problem mnogih koji ne izlaze iz kuće i okreću se kuvanju kako bi vreme brže prošlo. Višak slobodnog vremena treba iskoristiti kako bi se napravio zdrav jelovnik. Zdrava hrana ne samo da može biti izvor uživanja, nego će učiniti da se osećate znatno bolje“, poručuju iz te fondacije.

Ako ste kao zalihe spremili konzerve, ne bojte se. I one i zamrznuti proizvodi mogu biti jednako nutritivni kao i sveža hrana.

Poseban problem su deca. S obzirom da ne možemo da ih pustimo da izađu napolje, podležemo pritisku i puštamo ih da jedu više grickalica i slatkog nego obično.

Retko ko će se odlučiti da detetu u ovoj situaciji na svu muku još nameće spanać ili karfiol.

Karantin može biti i rešenje

Eksperti ukazuju kako bi zapravo karantin mogao da se iskoristi da se stvore navike zdrave ishrane, jer ako do sada niste, sada imate vremena i za kuvanje i za vežbanje. Društvene mreže prepune su novih vlogera koji nas uče kako da spremimo zdrav obrok i ne jedemo brzu hranu.

Spremite svežu pastu, ispecite hleb od hranljivih žitarica, napravite ukusan pire od zdravog povrća! Ova kriza sjajan je povod da se zajedno sa svojim ukućanima i starijim i onim najmlađim naučimo da jedemo zdravo.

https://rs.sputniknews.com/zivot/202004041122258928-iz-pandemije-cemo-jednom-izaci-ali–mnogo-deblji-hrana-virus-korona/

Foto/ilustracije: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!