Site icon podunavlje.info

Smederevska Narodna biblioteka: Razglednice starog Smedereva

SMEDEREVO, 4. april – U ova dva dana koje ćemo morati da provedemo u kućama i stanovima, a mnogi od vas verovatno izvestan deo tog perioda i pored računara, smederevska Narodna biblioteka preporučuje da odvojite malo vremena i, ako vas zanima, pogledate njihovu digitalizovanu zbirku starih razglednica Smedereva.

Najstarije razglednice u zbirci Zavičajnog odelјenja štampane su u prvoj i drugoj deceniji 20. veka. Posebnu celinu čini građa objavlјena u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata. S obzirom na motive, najzastuplјenije su topografske razglednice na kojima su predstavlјene reprezentativne građevine, panorame grada, glavne ulice, trgovi (Smederevska tvrđava, Okružno načelstvo, Vila dinastije Obrenović u Smederevu, Pristanište…). Razglednice starog Smedereva svedoče o gradskoj arhitekturi, najstarijim objektima koji imaju istorijski i kulturni značaj. Pojedina zdanja i danas postoje, dok su neke građevine nestale tokom vremena.

Inače, prvu razglednicu Smedereva izdala je knjižara Velimira Valožića iz Beograda, krajem 19. veka, u okviru serije razglednica sa motivima Beograda i drugih gradova u Srbiji.

Kolekcija od 50 digitalizovanih starih razglednica dostupna je svim posetiocima sajta Digitalna Narodna biblioteka Srbije (www.digital.nb.rs), kao i sajta Narodne biblioteke Smederevo (www.biblioteka-smederevo.org.rs ).

Exit mobile version