Site icon podunavlje.info

Prva presuda za kršenje mere samoizolacije – tri godine zatvora

27. mart 2020 – Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić poručio je danas da nema nikakve tolerancije prema onima koji krše meru samoizolacije. On je naveo da je u Osnovnom sudu u Dimitrovgradu doneta i prva presuda zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i u tom slučaju je, zbog kršenja mere obavezne samoizolacije, sudija izrekao maksimalnu kaznu od tri godine zatvora.

Prema njegovim rečima, suđenje je održano u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, uz poštovanje svih procesnih odredbi, tako što je uspostavljena veza putem Skajpa između suda i pritvorske jedinice. U sudnici su bili prisutni sudija, javni tužilac i branilac, dok se okrivljeni nalazio u pritvoru, objasnio je Ilić i ponovio da su prioritet zdravlje i bezbednost ljudi.

On je objasnio da su kod ovih krivičnih dela suđenja hitna, ne samo zato što su predmeti pritvorski, već i zato što su krivična dela izvršena u vanrednom stanju.

Zbog kršenja mere samoizolacije, u tri posebne pritvorske jedinice u Vršcu, Požarevcu i Pirotu trenutno se nalazi 112 ljudi, rekao je državni sekretar i ukazao na to da postoji tendencija smanjenja broja ljudi koji krše samoizolaciju.

Ilić je naveo podatak da je u prethodnim danima svakodnevno bilo novih 20 do 25 pritvorenika, a noćas ih je u pritvore stiglo svega šest, ocenivši da su mere koje je preduzela država u odnosu na neodgovorne pojedince, koji krše samoizolaciju, imale efekta. Ova lica borave u posebnim pritvorskim jedinicama, kako ne bi doveli u opasnost ostalu zatvorsku populaciju, pri čemu za sada niko od njih nije zaražen koronavirusom.

Ilić je izrazio očekivanje da će od sledeće nedelje biti održane još desetine suđenja i u drugim gradovima Srbije putem video-linkova između sudova i pritvorskih jedinica.

Foto/ilustracija: MUP Srbije

Exit mobile version