NBS: Objašnjenje moratorijuma na kredite u narednih 90 dana

27. mart 2020 – Narodna banka Srbije objavila je pojašnjenje Odluke o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema koja predviđa zastoj u otplati kreditnih obaveza. To podrazumeva da klijenti koji prihvate zastoj (moratorijum) u otplati kreditnih obaveza nemaju obavezu njihovog plaćanja, ni po osnovu kamate ni po osnovu glavnice, u narednih 90 dana.

Zastoj u plaćanju mogu da koriste građani, privredna društva i preduzetnici, po osnovu svojih kreditnih obaveza – stambeni krediti, potrošački i gotovinski krediti, kreditne kartice i pozajmice po tekućem računu, objavila je centralna banka u objašnjenju Odluke.

Za građane pogođene trenutnom situacijom, kako se navodi u objašnjenju NBS,  zastoj pruža mogućnost da svoje umanjene prihode ili povećane troškove bar ublaže ne moranjem da plate svoje anuitete po osnovu kreditnih obaveza ali i da ne moraju da se u ovako teškoj situaciji bave aktivnostima vezanim za plaćanje mesečnih rata.

Zastoj u otplati obaveza ne znači otpis ili otpust tromesečnih kreditnih obaveza klijenta – obaveza po osnovu kredita koje se odnose na period zastoja (tri mesečna anuiteta) moraju se izmiriti po isteku perioda zastoja;

Naravno, iako se moratorijum odnosi na sve klijente, oni koji se ne osećaju pogođenim trenutnom situacijom, imaju relativno stabilne prihode, mogu da nastave da plaćaju svoje kreditne obaveze bez korišćenja moratorijuma, navode iz NBS.

Uz objašnjenje data su i detaljna uputstva, kao i mogući modeli otplate duga nakon perioda zastoja.

Sve to možete da pogledate OVDE:

Foto: NBS

Skorašnji članci

error: Content is protected !!