Ministarstvo potvrdilo povećano aerozagađenje u poslednjih 30 časova

27. mart 2020 – Ministarstvo zaštite životne sredine potvrdilo je danas da se na većini mernih mesta u Srbiji, gde postoje automatske stanice za ispitivanje aerozagađenja, u poslednjih 30 časova registruju velike koncentracije suspendovanih čestica (PM), koje značajno prelaze granične vrednosti. Kako ste mogli da pročitate i na ovom portalu, Beograd je jutros bio najzagađenija prestonica u svetu, a u Smederevu su u nekoliko navrata u poslednja 24 sata izmerene koncentracije čestica PM 10 veće od 300 mikrograma po metru kubnom.

U saopštenju se navodi da je specifičnost trenutnog aerozagađenja to što u masi PM-a dominiraju krupnije čestice, dok su čestice do PM 2,5 manje zastupljene, što nije bio slučaj do sada.

Nakon identifikacije mogućih izvora zagađenja, lokalnih i onih iz okruženja, kao i analize osnovnih meteo parametara, posebno brzine i pravca vetra, može se pretpostaviti da je dominantan izvor, pored individualnih ložišta, i resuspendovana prašina, koja i inače u naseljenim mestima spada u veće zagađivače.

S obzirom na to da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosfere.

Sa mernih stanica koje uzorkuju PM čestice, uzeti su uzorci kako bi se uradila analiza sadržaja čestica koja će dati tačniju i lakšu procenu udela pojedinih izvora zagađenja, o čemu će javnost biti obaveštena.

Ministarstvo procenjuje da će se stanje zagađenosti vazduha popraviti sa očekivanom promenom meteoroloških uslova, navodi se u saopštenju i dodaje da je savet lekara da se manje vremena provodi napolju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!