Kako suzbiti prouzrokovača sušenja cvetova i grančica u zasadima koštičavog voća

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 21. mart 2020 – Po završetku zimskog mirovanja i početka vegetacije u zasadima koštičavog voća, naredni tretman koji treba obaviti protiv bolesti je suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova i grančica (Monilinia laxa).

Voćne vrste su naročito osetljive na pojavu bolesti u fazi cvetanja. Monilinia laxa može izazvati velike štete ako je tokom cvetanja kišovito vreme i ako se zasad pravovremeno ne tretira ungicidima. Monilinia laxa prezimljava u rak-ranama ili mladarima, kao i u mumificiranim plodovima koji se nalaze u krošnji ili na površini zemlje.

dav

Kako nastaje infekcija?

U periodu cvetanja, u uslovima veće vlažnosti, stvaraju se povoljni uslovi za razvoj bolesti. Do infekcije dolazi u momentu otvaranja cveta, a infekcija se ostvaruje preko žiga i stubića tučka. Sušenje grančica i cvetova se manifestuje odmah posle cvetanja. Mladari procvetaju, ali tada cvetovi naglo menjaju boju u smeđu, suše se i propadaju. Kao posledica sušenja cvetova izostaje formiranje ploda.

Prvi tretman treba obaviti u samom početku cvetanja kada je otvoreno oko 10% cvetova, a drugi tretman u fazi punog cvetanja.

Kompanija Galenika – Fitofarmacija za suzbijanje gljive Monilinia laxa u fazi cvetanja koštičavih voćnih vrsta preporučuje upotrebu fungicida:

  • NEON – ukoncentraciji 0,05 % ili
  • GALOFUNGIN T – ukoncentraciji 0,05-0,1%.

U periodu cvetanja u zasadima voća za bolju oplodnju cvetova, možete dodati preparat FOLIGAL BOR 150 u količini 1-2 l/ha.

Posebno skrećemo pažnju na očuvanje polinatora u vreme cvetanja u voćnjacima. Premda preporučeni fungicidi nisu otrovni za polinatore, tretiranje treba obaviti u poslepodnevnim časovima kako bi se osigurala potpuna bezbednost pčela!

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika-Fitofarmacija

Skorašnji članci

error: Content is protected !!