Tender za izradu planske dokumentacije aerodroma na Srebrnom jezeru

BEOGRAD/VELIKO GRADIŠTE, 17. mart 2020 – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku za izradu plana detalјne regulacije aerodroma Srebrno jezero u opštini Veliko Gradište. Procenjena vrednost je 5 miliona bez, odnosno 6 miliona dinara sa PDV-om, a rok za podnošenje ponuda je 15. april 2020.

Planskim dokumentom potrebno je, između ostalog, planirati lokaciju i uslove za izgradnju i korišćenje poletno-sletnih staza, kompletnog sistema svetlosnog obeležavanja, objekta terminala, garaže za parkiranje opreme i sredstava i vatrogasne baze, kao i hangara za smeštaj vazduhoplova.

Na aerodrom bi, prema ranije objavljenom, mogli da sleću avioni do 50 putnika, nakon što se sada postojeća staza od 800 metara produži i preuredi. Planom detaljne regulacije Turističkog naselja Beli Bagrem i područja Srebrnog jezera predviđene su značajne promene, izgradnja hotela, vikendica, sportskih i ugostiteljskih objekata, pa i aerodroma, o čemu ste mogli da se informišete i na ovom portalu.

Inače, Srbija ima 33 aerodroma, a za međunarodni redovni javni avio-prevoz koriste se samo tri – „Nikola Tesla“, „Konstantin Veliki“ i „Morava. U planu, koji je svojedobno iznelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, stoji da bi u budućnosti na međunarodnim letovima avioni trebalo da poleću sa šest aerodroma – pored Beograda, Niša i Kraljeva, i iz Novog Sada i sa Srebrnog jezera i iz Užica.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!