Projekat „Da, to sam ja“ – promocija uspeha dece i mladih u Smederevu

SMEDEREVO, 16 mart 2020 – Na portalu podunavlje.info ove nedelje je trebalo da krene serijal tekstova o mladim u različitim oblastima uspešnim ljudima. Projekat „Da, to sam ja“, sa podnaslovom koji objašnjava nameru – „promocija uspeha dece i mladih u Smederevu“. Jer, mladi se u medijima češće nalaze u negativnom no u pozitivnom kontekstu, neki mali ali i veliki lični uspesi, koji bi trebalo da budu na ponos sredini iz koje ti mladi ljudi dolaze, prođu apsolutno nezapaženo ili im se ne prida značaj koji objektivno zaslužuju. U takvim okolnostima nije ni čudo da se gubi ambicija, da mnogi odustaju, a da samo najuporniji uspevaju da se dokažu znanjem, talentom, veštinom… O takvima je u ovom serijalu reč, devojkama i momcima za primer. Pametnoj, dobroj, lepo vaspitanoj deci i omladini i onome što ostvaruju u različitim granama, od nauke preko umetnosti do sporta, i još štošta, ne samo u učenju.

Smatramo da je ovo jedan od načina na koji možemo da ukažemo mladima, onima koji se sada već u najranijoj mladosti opredeljuju za napuštanje rodne grude iz raznih razloga, kojim putem je moguće ići, ostati u otadžbini i boriti se za pozitivne vrednosti u društvu. Nimalo lako – pregalačkim radom i ostvarenim rezultatima. Ali, ako to bude primećeno i makar preko medija rašireno, valjda je i to neka satisfakcija i poruka da je nekome stalo. Između ostalog, želimo da pokušamo da takvim pristupom makar odložimo njihovu ideju o odlasku u inostranstvo.

Da ovo nije samo dobra namera, već da od toga može biti i neke vajde,od  tog pokazivanja široj populaciji da imamo među  decom i omladinom one koji su zaista za primer, kojima je možda samo potrebno pružiti šansu da budu u prvom planu, prepoznali su i na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata u Smederevu. Čitavom poslu prišli smo, bez lažne skromnosti, ambiciozno i profesionalno, ali nas je omela ova situacija sa korona virusom, na kraju i vanredno stanje koje je uvedeno.  Zato se izvinjavamo svima sa kojima smo do sada razgovarali i najavili da ćemo tekstove o njima objaviti.

Kao medij koji nastoji da radi po svim pravilima profesije, u ovom slučaju moramo da postupamo u skladu sa merama državnih organa tokom vanrednog stanja. Pored toga, ne želimo ni da izlažemo riziku sagovornike, decu i omladinu, one s kojima smo s već dogovorili da se vidimo i porazgovaramo, sada kada ni škole ni fakulteti ne rade, a ostajanje kod kuće je preporuka koja važi za sve. Jedino što možemo da im obećamo, odmah po okončanju vanrednog stanja nastavićemo realizaciju projekta.

Projekat „Da, to sam ja – promocija uspeha dece i mladih u Smederevu“ je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!