Okružni štab: Preporuka Smederevcima i Planjanima da zatvore kafiće

SMEDEREVO, 17. mart 2020 – Na današnjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Podunavskog upravnog okruga razmatrana je epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 na teritoriji lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga.

U okviru ove tačke dnevnog reda razmatrane su i usvojene mere za sprečavanje nastanka i širenja infekcija izazvanih virusom COVID-19 kod zaposlenih i korisnika usluga javnih preduzeća na teritoriji lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga, organizovanje pozivnih (kol) centara koji bi bili namenjeni za komunikaciju sa starim i iznemoglim licima u smislu pružanja neophodne pomoći u vidu dostavljanja najpotrebnijih životnih namirnica i medikamenata, rad ugostiteljskih objekata, sala za organizovanje svih vrsta proslava, sportskih objekata i kladionica na teritoriji Podunavskog upravnog okruga, ažuriranje spiskova poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite i sagledavanje mogućnosti za njihovo eventualno angažovanje za sprovođenje mera na teritoriji jedinica lokalnih samouprava.

Nebojša Pavlović, komandant Okružnog štaba za vanredne situacije i načelnik Podunavskog upravnog okruga, kako je izjavio na konferenciji za novinare, na današnjoj sednici je preporučio štabovima u Smederevu i Velikoj Plani da postupe kao Smederevska Palanka u vezi sa zatvaranjem ugostiteljskih objekata.

“S obzirom da je Smederevska Palanka uvela zabranu rada ugostiteljskih objekata, sala za izdavanje, sportskih priredbi, manifestacija, dao sam preporuku da to isto uradi i Grad Smederevo i Opština Velika Plana, jer smatram da samo zajedničkim delovanjem možemo prebroditi ovu situaciju I sigurno nećemo dozvoliti da profit pojedinca bude iznad ove situacije”, rekao je Pavlović.

Osim toga, po njegovim rečima, na današnjoj sednici usvojen je niz mera i preporuka koje će lokalne samouprave sprovoditi u narednom periodu. Mere se uglavnom odnose na dezinfekciju javnih ustanova, preduzeća, javnog prevoza, organizovanje kol centara koji će biti dostupni građanima. Pavlović je pohvalio lokalne samouprave i dodao da su one to već dobrim delom i učinile.

On je apelovao na lica starija od 65 godina da se javljaju na novootvorene telefonske linije u cilju pomoći, u smislu nabavke namirnica, medikamenata, jer je obezbeđen dovoljan broj volontera.

U nastavku prenosimo preporuke usvojene na današnjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije.

1. Da Gradska uprava Smederevo, odnosno opštinske uprave Smederevska Palanka i Velika Plana tri puta nedeljno dostavljaju izveštaje o preduzetim merama i aktuelnom stanju suzbijanja virusa COVID-19 na teritoriji svoje nadležnosti.

2. Da se ažuriraju spiskovi poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite i sagleda mogućnost njihovog eventualnog angažovanja za sprovođenje mera na teritoriji jedinica lokalnih samouprava.

3. Da se ugostiteljskim objektima, salama za organizovanje svih vrsta proslava, sportskim objektima i kladionicama privremeno zabrani rad na teritoriji Podunavskog upravnog okruga do prestanka opasnosti od virusa COVID-19.

4. Da se na teritoriji jedinica lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga organizuje rad pozivnih centara, koji bi bili namenjeni za komunikaciju sa starim i iznemoglim licima u smislu pružanja neophodne pomoći za dostavljanje najpotrebnijih životnih namirnica i medikamenata do prestanka opasnosti od virusa COVID-19.

Sednici su pored članova Okružnog štaba za vanredne situacije prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava sa teritorije Podunavskog upravnog okruga-komandanti i načelnici štabova za vanredne situacije lokalnih samouprava, zatim predstavnici Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, Ministarstva odbrane, Policijske uprave u Smederevu, predstavnici Odeljenja za vanredne situacije u Smederevu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!