Site icon podunavlje.info

Nema zaraženih u Smederevu, ni obolelih na teritoriji Podunavskog okruga

SMEDEREVO 17. mart 2020 – Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović danas je na konferenciji za novinare informisala predstavnike medija, preko njih i javnost, o odlukama Štaba u vezi sa epidemiološkim stanjem u gradu i onim šta se preduzima na prevenciji i zaštiti. Najbitnija vest je da i dalje na teritoriji grada Smedereva nema pozitivnih na virus, a ni na području Podunavskog okruga, prema poslednjim informacijama, nema obolelih.

Inače, kako je ponovljeno, informacije o broju eventualno obolelih i testiranih ovlašćen je da daje samo Zavod za javno zdravlje u Požarevcu. U Zavodu, gde se mogu dobiti sva obaveštenja u vezi sa trenutnom situacijom i saveti šta činiti, za one koji imaju određene simptome ili sumnjaju u svoje zdravstveno stanje, osim fiksnog 012/222-568, koji radi samo do 15 časova, uvedeni su i mobilni – 064/864-0928 i 064/808-4486,koji će biti svima koji imaju pitanja na usluzi do 22 sata.

Što se Smedereva tiče, nabavljena su sva neophodna dezinfekciona sredstva, maske i rukavice, čulo se danas, ima ih u apotekama, ali ostaje molba građanima da ih ne kupuju u većim količinama kako ne bi pravili nestašice, jer će se sukcesivno ova roba nabavljati.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja u Smederevu zadužena je uradi uputstvo za zaštitu i dezinfekciju građana i objekata od korona virusa, kao i da bude na usluzi medijima, kako bi građani bili upoznati sa najnovijim informacijama o stanju na teritoriji grada.

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo i groblja“ dobilo je zaduženje da dezinfikuje sve rukohvate na pijacama, a da se na ulazu u zatvoreni deo, Mlečnu pijacu, obezbedi sunđer ili otirač za dezinfekciju obuće prilikom ulaska. Svi prodavci na Mlečnoj pijaci moraju da imaju rukavice, maske i dezinfekciona sredstava kojima će posle ulaska izvesnog broja mušterija, ne više od četiri, vršiti dezinfekciju svih radnih površina.

Zaključak je i da direktori svih javnih preduzeća i ustanova formiraju mini krizne štabove, kako bi obaveštavali svoje zaposlene o novonastaloj situaciji i donosili odluke o radu u toku trajanja vanrednog stanja. U obavezi su i da sva obaveštenja u vezi sa radom svojih preduzeća i ustanova oglase na njihovim sajtovima.

Odeljenje za urbanističko-komunalne i imovinske i pravne poslove zaduženo je da obavesti upravnike i profesionalne upravnike zgrada da pojačaju higijenu održavanja zgrada, kao i da ih obavesti o samostalnoj nabavci dezinfekcionih sredstava.

S obzirom da decu ne idu u škole, autobuski saobraćaj u gradu radi u režimu letnjeg raspusta. Autobusi se dezinfikuju posle tura, a određen je i minimalni razmak između putnika od jednog metra. Ukinut je noćni prevoz, poslednji polazak autobusa je u 23 časa, na liniji za povratak radnika Železare.

Ponovljeno je da je Crveni krst zadužen da u saradnji sa Centrom za socijalni rad obiđe lica starija od 65 godina, one kojima je neophodna pomoć i da ugroženima dostave pakete sa namirnicama. Kol centar, sa brojevima telefona koje smo juče objavili, dopunjen je još jednim – 062/80-30-874, na koji se mogu javiti stariji od 65 godina i oni koji su, po savesti, sami sebe stavili u izolaciju, a kako bi mogla da im budu pružene sve usluge koje su im potrebne. U toku jučerašnjeg dana javilo se 66 takvih, od jutros bilo ih je još 11 koji su se javili za pomoć ili savet.

Još jednom je upućen apel sugrađana da ne prave veštačke nestašice kupovinom artikala u velikim količinama, kao i da ne prave gužve. Za manje prodavnice propisano je da u njima odjednom može da bude najviše četiri mušterije, a da razmak u redovima u većim treba da bude metar i po.

Posle naredbe o skraćenju radnog vremena ugostiteljskim u objektima inspekcijske službe će kontrolisati njeno sprovođenje, baš kao i ograničenje na 50 ljudi u objektu.

Exit mobile version