Site icon podunavlje.info

U Smederevu nema obolelih ni zaraženih, doneto više mera

SMEDEREVO, 16. mart 202 – Nakon što je održan sastanak gradonačelnice dr Jasne Avramović i njenog zamenika u okviru Radno-operativne grupe grada Smedereva, u čijem sastavu su još direktori Opšte bolnice, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, sekretar Crvenog krsta, načelnik Gradske uprave i predstavnik Sektora za vanredne situacije, danas su i novinari, i javnost, informisani o trenutnom stanju u vezi sa epidemiološkom situacijom u gradu i okolini. Ono što je bitno, u Smederevu nema obolelih niti inficiranih, jedan broj ljudi se nalazi pod stručnim nadzorom, samo jedna osoba je testirana a rezultat je negativan.

Svi koji imaju temperaturu, suv kašalj i simptome respiratornih infekcija, po rečima gradonačelnice Smedereva, koja je po struci baš specijalista infektolog, trebalo bi da se jave telefonom., da bi dobili sve informacije koje su potrebne za dalje praćenje njihovog zdravstvenog stanja. Infektivno odeljenje bolnice u Smederevu ima poseban ulaz, gde se primaju svi pacijenti sa visokim temperaturama i simptomima respiratornih infekcija, a na svim ulazima su beskontaktni toplomeri, kako bi se uradila trijaža. Sva testiranja idu preko Zavoda za javno zdravlje sa sedištem u Požarevcu, u čemu pomažu i dva epidemiologa u Smederevu i Smederevskoj Palanci. Gradonačelnica se, kako je rekla, kao treći infektolog, stavila na raspolaganje, u slučaju da bude potrebe za angažovanjem.

Ovo je bila prilika i da se javnost obavesti o broju telefona Zavoda u Požarevcu, koji je na ovom području nadležan, a to  je 012/22-22-568. Inače, jedan oboleli je registrovan u Požarevcu i on se nalazi na bolničkom lečenju.

Što se tiče smederevske privrede, PKC već dve nedelje sprovodi mere dezinfekcije, i tu je u upotrebi beskontaktni toplomer, svim radnicima se meri temperatura. Tokom dana se pet puta dezinfikuje radni prostor, a svaki radnik je dobio gel za dezinfekciju ruku i masku.  U HBIS-u imaju, po informacijama koje je prenela gradonačelnica, dovoljno dezinfekcionih sredstava, a pre dve nedelje su ih donirali i Lasti, koja prevozi njihove radnike, ali i ostale građana Smedereva. Autobusi se dezinfikuju posle svake ture. Uz to i informacija da će Lasta redukovati svoje polaske, a shodno smanjenom broju putnika, s obzirom na prestanak rada škola, vrtića, kao i da manji broj penzionera, osetilo se to već danas, koristi prevoz.

Kada je u pitanju podela obroka u Narodnoj kuhinji, danas bi trebalo da bude napravljen spisak svih korisnika starijih od 65 godina, kojima će hrana biti nošena praktično na kućni prag. Otvorene su, u saradnji sa Crvenim krstom, i tri telefonske linije za one starije od 65 godina koji žive sami, ne mogu da se brinu o sebi kada su nabavke i sve drugo u pitanju. Brojevi telefona su: 026/4622-349, 026/4622-543 i 062/80-30-870. O starima i bolesnima i svima kojima treba takav vid pomoći brinuće i deset geronto-domaćica. One će biti obučene u Domu zdravlja, nakon čega će biti na terenu, a lokalna samouprava će im na raspolaganje dati određen broj vozila, da bi u što kraćem roku mogle da obiđu što više onih kojima su potrebne.

U svim ustanovama u gradu pojačana je dezinfekcija svih metalnih površina, po rečima Avramovićeve, što bi trebalo da učine i sva preduzeća, prodavnice i ostali, u svakom slučaju da to rade češće nego do sada. Apotekarska ustanova Smederevo, po informacijama koje je iznela gradonačelnica, sama pravi dezinfekciona sredstva, a dobili su i izvesnu količinu maski. Inspekcijske službe i Komunalna policija će kontrolisati cene, kako bi se sprečilo njihovo neopravdano povećanje.

Tokom dana trebalo bi da bude doneta odluka o redukovanju rada kafića i drugih ugostiteljskih objekata, a u skladu sa onim što je propisala Vlada Srbije.

Upućen je apel Smederevcima da bez preke potrebe ne dolaze u Gradski uslužni centar, da se ne prave redovi, s obzirom da u Gradskoj upravi funkcioniše elektronska uprava i većina poslova može da se završi na taj način.

Exit mobile version