Ograničenje cena za 36 kategorija proizvoda, važi 30 dana

16. mart 202 – Vlada Srbije donela je Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, a na spisku se nalazi 36 kategorija proizvoda. Ograničenje se primenjuje u trajanju od 30 dana, a na spisku su brašno od pšenice, hleb, jestivo ulje suncokretovo, beli šećer, so, voda, povrće i voće, zatim testenine, sveže meso i mesne prerađevine, riba. Na spisku je i termički obrađeno kravlje mleko, pasterizovano i sterilizovano, mleko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dečija hrana, sapuni, šamponi, paste za zube, deterdženti, rukavice i odeća i pribor za odeću od plastičnih masa.

Tu su još i pelene za decu i odrasle, maramice, ubrusi – u rolni i na komad, toalet papir, maske, plastične sa tekstilnim filterom, prekrivke, tekstilne za hiruršku upotrebu, hirurška odela od papira, tekstilna hiruška odela, varikina i ostali dezinfektanti,  asepsol, alkohol, i zaštitne naočare, papirne maske, gumena zaštitna odela, gumene rukavice, hiruške i ostale.

Kako se navodi u odluci, koja je doneta juče a objavljena je u Službenom glasniku, radi sprečavanja poremećaja na tržištu ili otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom koje je nastalo usled širenja koronavirusa, ograničavaju se cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme tako da ne prelaze nivo cena koje su ti proizvodi imali na dan 5. marta ove godine.

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!