Proglašeno vanredno stanje u Srbiji

15. mart 2020 – Na teritoriji cele Srbije proglašeno je vanredno stanje zbog korona virusa. Stupa na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku, a to je u ovom trenutku, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti preko RTS-a.

Od sutra se zatvaraju škole, vrtići i fakulteti. Dezinfikovaće se svi prostori. Školski program emitovaće se preko televizijskih kanala i – RTS3 i RTS Planeta.

“Od sutra zatvaramo škole, fakultete. Od sutra nema više treninga, nema teretana, nema sporta. Škole najverovatnije neće da rade do kraja godine“, poručio je Vučić.

On je zamolio lica starija od 65 godina da ne izlaze iz kuće. Rekao je da će se kontrolisati koliko se poštuje ostanak u kućama i da će ako kršenje bude veće od 0,1 i 0,2 odsto biti doneta i obavezujuća odluka o ostanku u kućama i dvorištima.

Vučić je naglasio da će od sutra bolnice u kojima se leče oboleli od korona virusa čuvati Vojska. Policija će sprovoditi nadzor nad onima koji su pod izloacijom.

Srpski državljani koji dolaze iz stranih zemalja moraće da budu 14 dana u izolaciji, a oni koji dolaze iz zemalja u kojima su žarišta korona virusa 28 dana. Za svako narušavanje ovog pravila preti zatvorska kazna.

Posle obraćanja, Vučić je najavio sednicu Vlade Srbije na kojoj će biti definisane mere koje će se primenjivati tokom vanrednog stanja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!