Smederevac i Požarevljanin uhvaćeni u pokušaju šverca antičkih novčića

BEOGRAD, 9. mart 2020 – Na izlazu prelaza Batrovci carinici su, u saradnji sa policijom, sprečili krijumčarenje šest antikvitetnih novčića iz rimskog perioda, objavila je Uprava carina. Pokušaj krijumčarenja antičkog novca otkriven je u subotu u večernjim časovima, kada je na izlaz graničnog prelaza pristigla opel astra smederevskih registarskih oznaka za čijim je volanom bio 27-godišnji Požarevlјanin. On je putovao u društvu 35-godišnjaka iz Smedereva, koji je vlasnik vozila.

Na pitanje carinskog službenika šta imaju da prijave carinskoj kontroli, obojica su odgovorila da sa sobom ne nose ništa, ali su se carinici ipak odlučili za detalјnu kontrolu. Tokom pregleda vozača, u novčaniku koji mu se nalazio u pantalonama, pronađena su dva novčića iz rimskog perioda.

Potom je detalјno pregledan i saputnik iz Smedereva u čijem su novčaniku, koji se nalazio u jakni koju je imao na sebi, otkrivena još četiri novčića iz rimskog perioda.

Na osnovu onoga što su putnici rekli, reč je o 4 srebrnjaka i 2 novčića od bronze iz prvog, drugog i trećeg veka, na kojima je sa prednje strane vidlјiva glava imperatora iz profila, a sa zadnje su ilustracije ratnika sa koplјem ili lјudske figure sa terazijama u ruci.

Predmeti će biti upućeni na veštačenje, navodi se zvaničnim sajtu Uprave carina, kako bi se potvrdila njihova autentičnost, kao i poreklo i razdoblјe iz kog potiču.

Informacija i foto: Uprava Carina

Skorašnji članci

error: Content is protected !!