Izložba HBisART u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti

BEOGRAD/SMEDEREVO, 7. mart 2020 – U Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu  otvorena je izložba skulptura u metalu pod nazivom HBisART studenata vajarstva FLU realizovana tokom radionice u HBIS Group Serbia.

Podrška menadžmenta kompanije HBIS Group Serbia, inspirativan prostor i materijali koje je ponudila smederevska železara bili su dovoljni da u aprilu 2019. godine krene saradnja ove kompanije I Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Tako je rođen projekat HBisART.

Ugovorom o međusobnoj saradnji između kompanije i FLU, uređeno je da student ovog fakulteta izrađuju svoje skulpture u metalu u pogonima HBIS-a. U aprilu i oktobru nastalo je jedanaest izloženih umetničkih dela, čiji su vlasnici student, dok se identični primerci nalaze u smederevskoj železari.

Učesnici radionice školske 2018/2019. godine, bili su Andrea Projkopijević, Jelena Mirković, Bogdan Đukanović i Milica Rakočević, a njihovi mentori docent Dragan Rajšić i Gabriel Glid, vanredni profesor FLU.

Nisu oni bili pioniri u tome; HBIS je zapravo oživeo ideju iz devedesetih godina prošlog veka, da se gvožđu I čeliku, kroz umetnički pristup projektu, udahne novi život.

Stručnu praksu studenti su sticali u “ateljeima” fabričkih radionica i pogona, uz pomoć mnogih zaposlenih u fabrici, koji su u ovom projektu videli nešto više od same obrade metala.

“U autentičnom ambijentu otpadnog lima i čeličnih cevi, vajari su pronalazili ‘sirovine’ za ostvarenje svojih umetničkih vizija. Čelik im je pokazao svoju ćud. Osoben, svojeglav, inspirativan, bio je pravi izazov za rad. Sečenje plazmom, varenje, brušenje, bravarski posao otelotvorili su u veštim rukama umetnika njihove ideje, pretvarajući metal, lim, gvožđe u umetnička dela. Čelik je dobio drugačiji izgled i novi život dok su student živeli radničkim životom u Smederevu”, navodi se pored ostalog u katalogu izložbe.

U oktobru je prva grupa studenata iz školske 2019/2020. godine – vajarski odsek, opet uz mentora docent Dragana Rajšića, završila svoje radove. Bilu sto: Stefan Dimitrijević, Filip Đukić, Marija Tomić, Milica Nastevski iI Katarina Bošković. Njihov rad, proces nastajanja skulptura i prostorni okvir, kao i proizvodni proces u gotovo svim pogonima kompanije kamerom su ovekovečili student sa odseka Novi mediji.

Fotografije i film, nastali tom prilikom, dodatne su priče o fabrici, čeliku i danima vajarskog stvaranja u železari. Dokumentarne fotografije koje prate izložbu napravili su zaposleni u Sektoru za odnose s javnošću (HBIS), koji su bili uz studente tokom boravka u fabrici.

Izložba pod nazivom HBisART biće otvorena do 18. marta u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Knez Mihailova 53.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!