Posmatračka misija OEBS/ODIHR i u Smederevu od sredine marta?

SMEDEREVO, 5. mart 2020 – Nakon službenog poziva za posmatranje predstojećih parlamentarnih izbora, OEBS/ODIHR planira da rasporedi posmatračku misiju (EOM) za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji. Prema informacijama koje se mogu naći na sajtu OEBS/ODIHR-a, jedan tim dugoročnih posmatrača će biti stacioniran u Smederevu i posmatrati sve važne aspekte izbornog procesa, pored ostalog i  kampanju, rad različitih nivoa izbornih komisija, rad medija, registraciju birača, kao i potencijalne nereguralnosti u predizbornom procesu i tokom izbornog dana.

Tim kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) sproveo je Misiju za procenu potreba (NAM) u periodu od 12. do 15. novembra. Svrha ove misije bila je procena predizbornog okruženja i priprema za izbore. Održani su sastanci sa zvaničnicima državnih institucija, kao i s predstavnicima političkih partija, medija, civilnog društva i predstavnicima međunarodne zajednice.

Na temelju ove procene, OEBS/ODIHR će sredinom marta rasporediti Misiju punog obima (Full scale mission) koju će činiti – Glavni štab misije, 15 timova dugoročnih posmatrača, koji će biti raspoređeni u 13 većih gradova Srbije, kao i 200 kratkoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni širom Srbije tokom Izbornog dana.

Misija će nakon raspoređivanja i tokom trajanja misije, u skladu sa svojim standardima, periodično objavljivati izveštaje.

Izveštaj Misije za procenu potreba (NAM) na engleskom, iz decembra meseca, možete da pročitate na sajtu OEBS-a https://www.osce.org/odihr/elections/serbia/442738

Uzgred, OEBS/ODIHR je objavio i konkurs za prevodioce/asistente i vozače u gradovima gde će dugoročni posmatrači biti stacionirani, tako da zainteresovani koji ispunjavaju uslove mogu da se prijave do 19. marta 2020. https://www.osce.org/odihr/elections/serbia/447505?fbclid=IwAR2VdoW7YZ5-HMCFhy6o_rsKSr4GDqPMZeD2l4-d4T_PJ3pALYWEQcwIqKk

Skorašnji članci

error: Content is protected !!