Podrška sprovođenju mera populacione politike za Smederevo i Planu

BEOGRAD, 2. mart 2020 – Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović potpisala je danas ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike sa predstavnicima 88 lokalnih samouprava čiji su projekti prihvaćeni na Javnom pozivu, a među njima su i Smederevo i Velika Plana.

Đukić Dejanović je objasnila da je za ovu namenu iz budžeta obezbeđeno 650 miliona dinara, i to za sufinansiranje do 85 odsto ukupnih troškova. Najviše sredstava, oko 292 miliona dinara, opredeljeno je za adaptaciju i sanaciju objekata predškolskih ustanova i igrališta, istakla je ona, ukazavši na to da će se na ovaj način stvoriti uslovi za to da se prošire kapaciteti i smanje liste čekanja u vrtićima širom zemlje.

Za nabavku medicinske opreme za odeljenja ginekologije i pedijatrije opredeljeno je oko 79 miliona dinara za 31 jedinicu lokalne samouprave, kao i 29 vozila za potrebe patronažnih službi, u iznosu od oko 77 miliona dinara. U 58 gradova i opština sufinansiraće se osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade, u visini od gotovo 80 miliona dinara, a oko 13 miliona dinara namenjeno je za kupovinu kuća za mlade bračne parove.

Na javni poziv stigle su 123 prijave, koje je podnelo 120 gradova i opština.

mesecu 2019. godine, što je rast od pet odsto, podvukla je ministarka.

Foto: Vlada Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!