Bele poklade u Lozoviku po petnaesti put

LOZOVIK, 1. mart 2020 – Danas je u Lozoviku kod Velike Plane 15. put održana tradicionalna manifestacija Bele poklade, povodom istoimenog hrišćanskog praznika, koji je u pravoslavnom crkvenom kalendaru poznat i kao Bela nedelјa, Velike poklade ili Proštene poklade, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede.

Naime, smatra se da u veliki Uskršnji post, koji počinje u ponedelјak i traje šest nedelјa, treba ući bez greha i neraščišćenih računa.

Poreklo Poklada vezano je za pagansko obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća, koje je hrišćanska crkva prihvatila i sebi prilagodila.

Povorka lokalnih mladića obučenih u tradicionalna ratnička odela, sa maskama na glavama, među kojima su preovladavale one sa rogovima, prošla je kroz skoro sve lozovičke ulice, usput svirajući u instrumente i svraćajući u pojedine kuće „na čašicu razgovora“.

Procesija je završena posle pet časova preskakanjem vatre, u prisustvu više stotina znatiželјnih građana i pedesetak fotografa iz nekoliko foto-klubova.

Uporedo se u porti Crkve svetih apostola Petra i Pavla odvijao kulturno-umetnički program u izvođenju omladinskog ansambla KUD „Radica Ranković“ i nadmetanje u spremanju gulaša i riblјe čorbe u kotliću, u kojem su učestvovale ekipe iz Lozovika, Krnjeva, Smederevske Palanke, Bresja, Smedereva i drugih susednih mesta.

Učesnici manifestacije su posetili zavetni hrast lužnjak koji se nalazi u šumi koja raste oko crkvene porte. Predanje kaže da je staro drvo izniklo u vreme kad je Despot Đurađ Branković zidao Smederevo. Nјegovo stablo sa korenjem se može obići u dvadeset koraka.

Tekst i foto: Dušan Marić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!