Burad sa opasnim otpadom i dalje na obali Velike Morave kod Lugavčine

25. februar 2020 – Prilog juče objavljen na televiziji N1, o odbačenom i napuštenom opasnom otpadu u Lugavčini nedaleko Velike Morave, koji je tamo još od septembra prošle godine i od tada ga čuva policija, izazvao je reakciju; Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je danas da, u saradnji sa MUP-om i tužilaštvom, “sprovodi aktivnosti na uklanjanju nezakonito odloženog opasnog otpada, koji je pronađen u ataru sela Lugavčina, na teritoriji Smedereva“.

U saopštenju se navodi da će, u skladu sa postojećim zakonskim procedurama, opasni otpad u narednom periodu biti uklonjen i zbrinut. Nakon otkrivanja nezakonito prevezenog i odloženog opasnog otpada, koji je pronađen u ataru pomenutog sela krajem septembra 2019. godine, navodi se dalje, utvrđeno je da se u buradima nalaze organski otpadi koji sadrže opasne supstance, fizičkih svojstava tečnih, viskoznih i paste.

Kako je N1 objavio, ubrzo pošto su otkrivena burad, policija je uhapsila i jednog muškarca osumnjičenog da je opasni otpad ostavio na obali Velike Morave i protiv njega je podneta krivična prijava u redovnom postupku, a republička inspekcija za zaštitu životne sredine naložila mu je da opasan otpad ukloni bezbedno, ali o svom trošku, međutim, on to nije učinio. Ova saznanja potvrđuje i tužilaštvo, reč je o 30-godišnjem muškarcu sa inicijalima M. P. Međutim, on se, posle odlaska iz policije, na pozive tužioca nije odazivao, zbog čega je za njim raspisana i potraga. Potraga za sada ne daje rezultate, a burad i dalje preteći stoje gde su i bila.

Mesto pronalaženja opasnog otpada je pod 24-časovnim obezbeđenjem od strane pripadnika MUP-a i nema razloga za zabrinutost meštana, niti ukupne javnosti, tvrde iz Ministarstva.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine je, kako kažu, nakon privođenja lica osumnjičenog za nezakonito odlaganje otpada, u oktobru 2019. godine obišao lokaciju i u prostorijama PU u Smederevu izvršio vanredni inspekcijski nadzor nad osumnjičenim. On je tom prilikom osumnjičenom izdao rešenje o zakonskoj obavezi da ukloni opasni otpad i protiv njega podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Takođe je podneo i prijavu za pokretanje prekršajnog postupka zbog neizvršenja rešenja.

Meseci prolaze, navodi se u prilogu N1, a korozija sve više zahvata burad. Policijska straža može da spreči da ovoj gomili neko priđe, ali ne mogu da zaustave da hemikalije iscure u zemlju ili reku.

Foto/prinstcreen N1
http://rs.n1info.com/Vesti/a572567/Opasan-otpad-mesecima-na-njivi-kod-Smedereva-ministarstvo-cuti.html

Skorašnji članci

error: Content is protected !!