Uskoro više od 20 novih merača zagađenosti vazduha u Smederevu

SMEDEREVO, 22. februar 2020 – Inicijativa Crveni bedževi je objavila da je, zahvaljujući saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, i Smederevo uključeno u projekat građanskog merenja kvaliteta vazduha u Srbiji. Uskoro bi trebalo da bude aktivirano prvih 6 merača, a predviđeno je da ih bude više od 20 kojima će u narednom periodu biti pokrivena teritorija Smedereva.

Građani će moći da prate preko Luftdata platforme uživo 24h stepen zagađenosti vazduha. Ove merače u velikoj meri koriste u razvijenim zemljama Evrope, ali sve više i u našem regionu.

„Uz prezentaciju istraživanja i samih merača počeli smo sa procesom aktivnijeg uključivanja Smederevaca u strategiju informisanja javnosti o zagađenosti vazduha kroz stalan i transparentan sistem, čiji će rezultati moći jednostavno da se upoređuju sa zvaničnim podacima postojećih mernih stanica“, navode iz Crvenih bedževa, podsećajući Smederevce da na čitavoj teritoriji grada trenutno ima samo 3 merne stanice. A i od njih je potpuno funcionalna samo ona u centru grada, dok stanica na Carini nema mogućnost merenja PM čestica, a stanica u Radincu ne daje trenutni pregled rezultata, već po upitu izdaje presek merenja na svakih 15 dana.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!