U Zakonu o igrama na sreću zaboravljeno 40% za humanitarne svrhe

22. februar 2020 – U moru drugih vesti prošle nedelje gotovo nezapaženo je prošla ona o tome kako je u predlogu Zakona o igrama na sreću, koji je nedavno Vlada usvojila i koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri, ukinuta obaveza izdvajanja 40 odsto prihoda ostvarenih na ovaj način za finansiranje humanih ciljeva. Medije koji su to primetili ionako niko ne zarezuje, ali se onda uključio i Zaštitnik građana, pošto su ga uzbunila razna udruženja, pa su iz Ministarstva finansija obećali da će vratiti odredbe iz člana 18 dosadašnjeg zakona kojima je to regulisano.

Naime, prema još uvek važećem zakonu, 40 odsto prihoda od sprovođenja igara na sreću „koristi se za finansiranje Crvenog krsta Srbije, organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja čiji je cilj unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, ustanova socijalne zaštite, sporta i omladine, lokalne samouprave i lečenja retkih bolesti“

Iz Ministarstva finansija su rekli da udruženja ni bez tog člana Zakona „ni na koji način ne bi bila uskraćena ni za jedan jedini dinar“, već da bi podjednaka sredstva dobijala direktno iz državnog budžeta Srbije. Ipak, posle razgovora sa predstavnicima udruženja, koji su izrazili želju da se finansiraju na taj način, a ne direktno iz budžeta, i reakcije Zaštitnika građana, Vlada je odlučila da prihvati njihovu inicijativu.

Kako se desilo da bude izbrisan, ili zaboravljen, ovaj deo u zakonu, sada može samo da se nagađa, da li je reč o nemarnosti ili je nešto drugo u pitanju, i inače jak lutrijsko-kladioničarski takođe se pominje. Ostaje da se vidi da li će obećanje o vraćanju odredaba iz famoznog člana 18 biti ispunjeno.

Uzgred, novi Zakon o igrama na sreću ima i neka dobra rešenja, koja bi trebalo da doprinesu zaštiti potencijalnih zavisnika, naročito u mlađim uzrasnim kategorijama. Tako kladionice i kazina neće smeti da budu na manje od 200 metara od škola, a novina je da je to istovremeno i mera njihovog međusobnog razmaka. Dakle, neće više moći da ih se po nekoliko načička u jednom bloku zgrada ili na dve strane iste ulice, kakav je sad neretko slučaj. Predviđeni su i veći depoziti i za organizatore igara na sreću, što bi trebalo da, uz rigorozniju kontrolu, doprinese ukidanju sivog tržišta u ovoj oblasti, da ne može svaka krčma da drži automate.

U međuvremenu, neke evropske države, Španija na primer, nagoveštavaju potpunu zabranu ili drastično ograničavanje reklamiranja kladionica i kazina. Za njih bi važila ista ograničenja kao za reklamiranje duvana ili alkoholnih pića, jer je, po tumačenju nove levičarske španske Vlade, takođe u pitanju porok. Ali, mi smo daleko od toga. Ostaje nam da se, naročito na sportskim kanalima, nagledamo takvih reklama, ni stari ni novi zakon se ne bave tom materijom.

Foto/ilustracija: pixabay.com (intervencija podunavlje.info)

Skorašnji članci

error: Content is protected !!