Vitezovi i legende 2020 – Globalni projekat u Srbiji

SMEDEREVO, 21. februar 2020 – U okviru Sajma turizma, koji je juče otvoren u Beogradu, najavljen je novi skup vitezova u Smederevu pod nazivom Knights&Legends 2020, koji će predstaviti srednjovekovne masovne borbe, koncerte i predstave, interaktivne zanatske radionice i po prvi put konjički turnir. Despot Đurađ festival, kao nastavak Svetskog prvenstva u viteškim borbama koje je organizovano prošle godine u Smederevskoj tvrđavi, biće održan od 8. do 10 maja ove godine, saopšteno je na konferenciji za novinare na Beogradskom sajmu.

Zahvaljujući velikom uspehu Bitke nacija, Svetskog prvenstva u srednjovekovnim borbama koje je održano početkom maja prošle godine u Smederevskoj tvrđavi, a tokom koje smo gledali i spektakularnu bitku 150 na 150, Međunarodna asocijacija za istorijske srednjovekovne borbe (HMBA) je predložila da se srednjovekovna atmosfera vrati u Srbiju, kao i učesnici i turisti iz celog sveta početkom maja ove godine, kreiranjem novog desetodnevnog projekta. Želja je ovo postane vodeća istorijska manifestacija u zemlji, pored već svetski poznatog Just Out festival gde ulogu domaćina imaju Beli orlovi.

Prvi originalni projekat Vitezovi i legende u Srbiji je događaj velikog obima koji uključuje nekoliko različitih celina na različitim lokacijama u zemlji.

Goran Jovšić, direktor Smederevske tvrđave, kaže da će ove godine biti teško, u organizacionom smislu, ponoviti prošlogodišnji uspeh.

“Prošle godine je bilo kao u bajci, kao na filmu, gosti iz inostranstva su bili toliko oduševljeni da su mi govorili: ‘Pa, ova tvrđava kao da je pravljena za viteške borbe’. Ja sam im, uz osmeh, odgovarao: ‘Pa, i jeste pravljena za to, pravio ju je vitez Đurađ Branković’. Ove godine treba sve to isto napraviti I dodati novu vrednost. Uverićemo se da se čuda ne samo dešavaju, već se i ponavljaju. Dođite u Beograd 2. i 3. maja i nastavite u Smederevsku tvrđavu od 8. do 10. maja.”

Na konferenciji za novinare na beogradskom Sajmu turizma, Vladimir Blagojević, organizator uspešnog Just Out festivala u Manasiji i koordinator ovog projekta, najavio je nove viteške borbe, ali i revije srednjovekovne odeće, oruđa i oružja, hrane, kao i novinu – jedinstveni turnir vitezova na konjima sa kopljima, koji do sada nije viđen. On je podsetio da je prošle godine u Smederevskoj tvrđavi bilo  više od 2.000 boraca pod oklopom iz 42 zemlje, a direktan prenos velike bitke, putem Interneta,  samo u Kini je gledalo 900.000 ljudi. Kao kuriozitet naveo je da se posle turnira kapiten Australije doselio u Smederevo, oduševljen Srbijom i onim što ona pruža, kao i Danac koji se naselio u okolini Valjeva.
„Smederevo i Smederevska tvrđava su doživeli renesansu i ono što su Smederevci maštali godinama“, rekla je pored ostalog gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, zahvalivši se organizatorima na ideji da ovu aktivnost donesu u naš grad.
Irina Kamaeva, PR Međunarodne asocijacije za istorijske srednjovekovne borbe , pored ostalog je kazala da su baš zbog uspeha prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Smederevskoj tvrđavi odlučili da upravo ovde probaju, po prvi put u svojoj organizaciji – Globalni projekt Srbije u trajanju od devet dana.

Bojan Tasić, predsednik Belih orlova, rekao je da će najpre u Beogradu, u hali 2 Sajma, 2. i 3. maja, biti organizovan Masters turnir bohurt lige sa najboljim svetskim borcima u okviru svojih klubova. Oni će se potom pripremati za Smederevo od 8. do 10. maja, kada će biti kombinovana bohurt liga i rekonstrukcija srednjovekovnih bitaka i po prvi put – turnir na konjima sa oklopljenim borcima i dugim kopljima.

“To je jako teško pripremiti i imamo pomoć instruktora iz Rusije koji dolaze svakih mesec dana da treniraju sa našim borcima na konjima i ove godine ćemo to prvi put probati i prikazati na tlu Smederevske tvrđave.”

Od 5. do 7. maja biće organizovane autobuske ture do zamaka i tvrđava Srbije, a u tom periodu u Smederevskoj tvrđavi biće priređene rekonstrukcije velike viteške bitke, obuke sa najboljim svetskim borcima u srednjovekovnim borbama, seminar bezbednog sportskog mačevanja za maloletna lica i veterane, a centralni događaji ovogodišnje manifestacije biće od 8. do 10. maja u jednoj od najvećih srednjovekovnih ravničarskih tvrđava u Evropi, Tada će u Smederevu biti organizovan Despot Đurađ Festival, na kojem ćemo gledati srednjovekovne masovne bitke, konjički turnir, slušati koncerte srednjovekovne muzike… Organizatori pripremaju i porodične dane; posetioci će moći da se oprobaju u streličarstvu, mačevanju, da se podsete istorije srpskih junaka i kraljeva, da gledaju zanatlije kako prave srednjovekovno oružje i oruđe ili da uživaju u pripremanju i degustaciji hrane.

Ovaj desetodnevni spektakl nazvan „Vitezovi i legende“ (Knights&Legends) biće organizovan u Beogradu i u Smederevu, odnosno Smederevskoj tvrđavi, a podeljen je u nekoliko celina: Vreme kraljeva, Zemlja legendi, Viteški kamp i Despot Đurađ Festival.

Javno preduzeće Smederevska tvrđava u fokus predstavljanja domaćim i stranim turistima  stavilo je upravo ovu srednjovekovnu manifestaciju, ali je na Sajmu turizma, u okviru zajedničkog štanda Privredne komore Srbije, predstavilo kompletnu turističku ponudu Smedereva, od Vile dinastije Obrenović na Plavincu, preko najznačajnijih kulturno istorijskih znamenitosti, renomiranih vinarija, sve do pristana na Dunavu.

PR

Skorašnji članci

error: Content is protected !!