Usvojena inicijativa Zelene Я:evolucije za masovno pošumljavanje u Srbiji

21. februar 2020 –Radna grupa Vlade za zaštitu vazduha u Republici Srbiji usvojila je inicijativu EXIT Fondacije i ekoloških organizacija da se pošumljenost naše zemlje poveća sa 28 na 40 posto teritorije Srbije. Vlada je zadužila Ministarstvo za zaštitu životne sredine da, u saradnji sa organizacijama koje su podnele inicijativu, preduzme neophodne korake i pripremi odgovarajuće dokumente za dalju realizaciju, objavila je danas gupacija „Zelena Я:evolucija“.

Potpisnici ovog otvorenog pisma, među kojima su Studentski parlament Šumarskog fakulteta u Beogradu, Pokret gorana Vojvodine, Supernatural, Recan fondacija, grupe Prijatelji šume i Odbranimo šume Fruške gore, prilikom podnošenje inicijative pozvali su se na naučno dokazanu činjenicu da su sadnja drveća i pošumljavanje najjednostavniji i najefikasniji odgovor za klimatske promene, jer je drveće najbolji prirodni prečišćivač vazduha i apsorber ugljen-dioksida.

„Poslednji je trenutak da Srbija, kao jedna od zemalja koja ima ozbiljan problem sa zagađenjem, uloži maksimalne napore i krene u masovno pošumljavanje“, napisali su u inicijativi koja je upućena Vladi Srbije.. 

U javnom apelu „Zelene revolucije“ navodi se i podatak Ujedinjenih nacija po kome je potrebno da se pošumi 6 posto kopnene površine planete Zemlje kako bi se apsorbovao i neutralisao veći deo ugljen–dioksida koji čovečanstvo emituje, čime bi se gotovo zaustavio proces globalnog zagrevanja.

Za kraj su u pismu naveli i želju da se inicijativa proširi i na komšijske zemlje: „Ceo naš region je ugrožen i umesto da je najzeleniji u skladu sa svojim nekada svetski poznatim prirodnim lepotama, danas nažalost prednjači u Evropi po stepenu zagađenja“, navodi se u apelu „Zelene revolucije“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!