Pojačana kontrola saobraćaja od danas do nedelje

17. februar 2020 – Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će, u cilјu povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, pripadnici Uprave saobraćajne policije tog ministarstva od danas do 23. februara sprovesti pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju.

Kontrola će biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, nepropisnog preticanja, upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje, kao i prekršaja pešaka.

MUP je ovom prilikom saopštio i da je od početka 2020. godine broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima povećan za 16 odsto, a broj prekršaja za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U tom periodu poginulo je 22 vozača putničkog vozila i isto toliko pešaka,  12 putnika u putničkom vozilu i sedam biciklista.

Najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda od početka 2020. godine bila je neprilagođena brzina. Kao rezultat ovog prekršaja, 25 učesnika u saobraćaju je izgubilo život, dok je više od 300 učesnika u saobraćaju povređeno. Takođe, u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, tri učesnika u saobraćaju su poginula, a 104 povređena. Analize pokazuju da, u ovom periodu, 58 odsto poginulih  vozača i putnika u vozilu nisu koristili sigurnosni pojas.

Kada je reč o saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju pešaci, od početka ove godine utvrđeno je da 30 odsto pešaka strada zbog neopreznog stupanja na kolovoz. Uz to i podatak da su 30 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim pešacima izazvali vozači putničkih vozila.

Uprava saobraćajne policije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, navodi se u saopštenju.

Foto: MUP Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!