Moleban i litija ulicama Smedereva – Ne damo svetinje

SMEDEREVO, 16. februar 2020 – U Smederevu je večeras održan skup podrške srpskom narodu u Crnoj Gori pod sloganom „Ne damo svetinje“. Litiji smederevskim ulicama prethodio je moleban u hramu Svetog Đorđa, nakon koga je krenula povorka do tada okupljenih na Gradskom trgu i u samom hramu. Kolona je bila poduža; u jednom momentu njeno čelo je bilo na raskrsnici ulica Slobode i Radosava Mirkovića, a začelje je tek ulazilo u  Save Nemanjića.

„Zajedno sa vernim narodom Crne Gore, sa narodom sa kojim delimo isti koren, iste pretke i isto biće svoje, mi smo se opredelili za čast. Veliku radost i nadu nam uliva snaga vere i težnja za očuvanjem svetinja i bića pravoslavnoga naroda cele Crne Gore. ’Teško onom ko vojuje na Boga i na crkvu njegovu’. Svetinje ćemo braniti i odbraniti jedino ako jedni drugima budemo svetinja“, čulo se između ostalog sa razglasa na Trgu kojim je prethodno prenošena molitva iz hrama.

Skup a potom litija protekli su bez ikakvog incidenta. Povorka se kretala uglavnom u tišini, uz poneku navijačku baklju i tek nekoliko pogrdnih skandiranja crnogorskim vlastodršcima, koje je ubrzo zamenilo par tradicionalnih i patriotskih pesama.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!