Sveti Trifun u Ralji: Ima nade za srpske vinograde

RALJA/SMEDEREVO, 14. februar 2020 – Danas je Sveti Trifun, slava vinogradara, kada simbolično počinje rezidba. Za medije je svake godine dilema koje vinogradare posetiti. Svi su organizovani, raspoloženi da svoj kraj predstave široj javnosti. Ove godine smo se odlučili za one koji su nam se prvi javili, ovogodišnji domaćin u Ralji (smederevskoj) još ranije nas je zamolio da ih obiđemo na današnji dan.

Domaćini su se potrudili da goste dočekaju , kako i priliči, uz “šumadijski čaj”, gibanicu i meze. Kompletna organizacija je bila podređena simboličnom činu rezidbe u vinogradima i pored jake kiše.

Slavari u Ralji su prva rezanja obavili u vinogradu Nenada Đorđevića, koji je sledeći slavljenik, domaćin vinogradarske slave 2020.

“Na današnji dan izlazimo u naše vinograde, orežemo po neku lozu, posle toga režemo kolač u crkvi i onda organizujemo ručak i druženje. Danas je padala kiša, a po našim verovanjima znači da će biti rodna godina.”

Ovogodišnji domaćin je Mile Miša Đorđević, koji je predao slavu Nenadu, a sledeći slavar je Stefan Đorđević.

Dvadesetpetogoišnji Stefan, ekonomista po struci, biće domaćin i slavar naredne godine 2021, najmlađi je član lokalnog vinogradarskog društva. Kaže da je reč o porodičnoj tradiciji, svi u familiji su vinogradari.

“U vinogradarstvu sam 6-7 godina i prihvatio sam da budem sledeći domaćin slave, kada će biti organizovano 30. jubilarno obeležavanje Svetog Trifuna u Ralji. Trenutno imam 300 čokota i planiram da nastavim proizvodnju i uvedem nove sorte, pored postojeće smederevke, hamburga i vranca. Što se neke perspektive u ovom poslu tiče, nasam se da će biti bolje u narednim godinama. Vinogradasrtvo mi je u planu, ali videćemo.”

Danas je rezidba simbolično izvršena i u vinogradu Rajka Markovića, koja ima oko 400 čokota, pretežno smederevke, ali i rizlinga, hamburga i prokupca.

“Ovde je izuzetno podneblje za uzgajanje loze, moji pradedovi I dedovi su tu gajili lozu, pa ja, moj sin i njegov sin. Osma sam generacija i posle mene, ukupno deset generacija u mojoj lozi na jednom vinogradu. Nažalost, sin mi je u inostranstvu, ali kad dođe on mi je od pomoći, a ponos mi je unuk koji mi pomaže od svoje četrnaeste godine. Nadam se da će da nastavi dedinu tradiciju. Mislim da ima nade za mlade vinogradare I srpske vinograde!”

Posle rezanja i predaje slavskog kolača narednom slavaru u raljskoj crkvi, za vinogradare i njihove goste organizovan je svečani ručak sa muzikom u lokalnom restoranu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!