Preporuka za veće učešće žena na funkcijama u lokalnim samoupravama

10. februar 2020 – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je danas preporuku svim opštinama i gradovima da preduzmu sve što je neophodno kako bi se obezbedilo veće učešće žena i veća participacija mladih u svim sferama političkog i javnog odlučivanja na lokalnom nivou. Janković podseća da je analiza pokazala da u političkom i javnom životu Srbije žene nisu dovolјno zastuplјene ni na regionalnom ni na lokalnom nivou, gde su, primera radi, njih samo 12 predsednice opština ili gradonačelnice.

U tri opštine i gradu koji ovaj portal ponajviše prati, situacija je kudikamo bolja – dva od četiri, 50 posto dakle. Sanja Petrović je na čelu Opštine Kovin, do duše odnedavno po drugi put u ostavci, a u Smederevu je gradonačelnica Jasna Avramović, mada njoj fotelju drmaju iz njene stranke, kojoj je zajedno sa odbornicima Pokreta za Smederevo pristupila 2013 godine, ali to su već neki drugi aspekti političkog života u nas.

No, da se vratimo onome što poverenica navodi kao argumentaciju za traženje većeg učešća žena na funkcijama u lokalnim samoupravama. Prema tim podacima, svega 14 odsto žena je na pozicijama predsednica skupštine opštine ili grada, samo 19 procenata žena su članice opštinskih ili gradskih veća, dok je svega 7,1 posto žena na poziciji predsednica mesnih zajednica. Rezultati nedavne ankete koja je sprovedena pokazuju da je još gora situacija kada su mladi u pitanju, svega 1,8 odsto mladih je na mestu predsednika opština ili gradova, a nema mladih na mestima predsednika skupština opština ili gradova, pri tome svega 5 posto odbornika u tim skupštinama spadaju u kategoriju mladih.

Foto: ravnopravnost.gov.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!