Najskuplja na svetu Švajcarska, Srbija na 98. mestu po troškovima života

Izvor: ceoworld.biz, 5. februar 2020 – Od 132 zemlje koje su bile predmet istraživanja magazina „Ceoworld“, Švajcarska je zemlja sa najvećim troškovima života na svetu, a Srbija je na 98. mestu. U Srbiji je recimo skuplje živeti nego u Turskoj ili Rumuniji, ali je jeftinije nego u Bugarskoj ili Albaniji. Kao kriterijumi za rangiranje su uzimani u obzir razni troškovi , cene stanarina, svakodnevnih potrepština, namirnica za prehranu i kupovna moć.

Srbija je, kako je rečeno, na 98. mestu, na ruku su nam išle cene stanarine i ishrane u restoranima, ali ne i namirnica i faktor kupovne moći. Od zemalja regiona Slovenija je na 47. mestu, Hrvatska na 53, Crna Gora na 90, Bosna i Hercegovina na 96, Severna Makedonija na 113, a i Kosovo je rangirano – na 124. poziciji je.

Inače, među prvih deset na listi najskupljih zemalja za život  posle Švajcarske slede Norveška, Island, Danska, Luksemburg, Japan, Bahami, Izrael, Singapur i Južna Koreja. Nemačka je, recimo, na 29. mestu,  Francuska je 14, SAD je na 20. mestu. Kina je na 80, a Rusija na 82. poziciji.

Najmanji troškovi života su u Pakistanu, Avganistanu, Indiji, Siriji, Uzbekistanu, Kirgistanu, Tunisu, Venecueli…

Inače, da bi identifikovali najskuplјe i najjeftinije zemlјe za život na svetu istraživači magazina su prikupili i pregledali podatke iz više desetina studija; indeksa potrošačkih cena,  indeksa troškova života, brojne nacionalne i međunarodne medijske izvještaje. Časopis je svoju procenu zasnovao na čitavom nizu životnih troškova, kao što su smeštaj, cene odeće, troškova taksija, komunalnih usluga, interneta, namirnica, prevoza i hrane u restoranima. Rangiranje se ipak zasniva na pet glavnih mernih podataka: troškovi života, stanarina, namirnica, prehrane i kupovne moći. Ti su podaci zatim indeksirani, koristeći pouzdano skup grad kakav je Njujork kao merilo, a Nјujork je dobio indeksnu ocenu 100. Dakle, zemlјa sa rezultatom većim od 100 skuplјa je od Nјujorka, dok ispod toga znači da je jeftinija.

https://ceoworld.biz/2020/02/03/most-expensive-countries-in-the-world-to-live-in-2020/

Skorašnji članci

error: Content is protected !!