Gde je 186 hektara državne zemlje u Smederevu koju niko ne koristi

BEOGRAD/SMEDEREVO, 4. februar 2020 – Pre nešto više od mesec dana Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede je objavila rezultate projekta Identifikacija napuštenog zemlјišta u državnoj svojini. Terenska provera je izvršena na području četiri jedinice lokalne samouprave, Aleksandrovca, Aleksinca, Beočina i Smedereva. Tada je utvrđeno da je najviše napuštenog i nekorišćenog zemljišta, o čemu ste mogli da se informišete i na našem portalu, prema očekivanju – ipak je Smederevo najveće od četiri izabrane lokalne samouprave, baš u Smederevu; napuštene su i ne koriste se 234 parcele državnog zemljišta u ukupnoj površini od 186,04 hektara. Najavljeno je da će do 10. januara biti objavljen detalјan spisak parcela za koje je utvrđeno da su napuštene, međutim  to se nije dogodilo. Barem takvog spiska još uvek nema na Internet stranici Uprave za poljoprivredno zemljište, gde bi bilo najlogičnije da bude, na mestu na kome se uostalom objavljuju sve druge informacije u vezi sa ovom oblašću, uključujući i ovu o rezultatima projekta identifikacije napuštenog zemljišta.

U međuvremenu se bio oglasio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

– To je uglavnom zapuštena državna zemlja, šikare koje nikada nisu obrađivane. Nameravamo da ih ponudimo zakupcima za nula dinara u višegodišnji zakup i pokušamo da što veće površine stavimo u funkciju za razvoj voćarstva i vinogradarstva – izjavio je tada  Nedimović.

Šikare ili ne, tek spisak do danas nije objavljen, ili je to učinjeno tako da javnost ne može baš tako lako do njega. Da li je reč o hroničnoj indolenciji i inertnosti administracije, koja ne mari mnogo za obećane i decidno navedene datume, ili je nešto drugo u pitanju, tek ostali smo u neznanju koje su to parcele, gde su i da li bi možda neko imao interes da uloži tih „nula dinara“ i uzme ih u višegodišnji zakup.

Da ne budu šikare, Makar neka do 234 parcele.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!