Site icon podunavlje.info

Selekcija filmova sa Festivala srpskog filma fantastike u Starom Selu

STARO SELO, 31. januar 2020 – Večeras će biti održana deseta retrospektiva Festivala srpkog filma fantastike u Domu kulture „Vlada Marjanović“ u Starom Selu. publici će biti prikazano 12 domaćih i inostranih kratkometražnih filmova iz selekcije sa 13. izdanja ovog festivala, a po izboru Jovana Ristića, selektora Festivala.

Među odabranim filmovima nalaze se i prošlogodišnji dobitnici “Koskara”, nagrade festivala: „Mališan“ – najbolјi vizuelni efekti, „Kostakurta – Balada o Satankrajini“ – najbolјi film iz zemalјa bivše Jugoslavije, bez Srbije, „Flotando“ – najbolјi strani film, „Bio dvaput jedan kralј“’ – najbolјi scenario domaćeg filma i najbolјi film i “Videćeš večeras“ – najbolјa režija domaćeg filma.
Organizatori festivala navode da se između redovnih godišnjih izdanja u Beogradu, FSFF nalazi na stalnoj turneji po Srbiji i zemlјama bivše Jugoslavije. Tokom prethodnih godina turneja je imala više od 50 stanica. Prema rečima organizatora, cilј turneje je da se poklonici fantastike i horora u Srbiji, zemlјi iz koje je potekla reč „vampir“,upoznaju sa bogatom tradicijom fantastičnog i natprirodnog, kao i sa skrajnutim delom sopstvene kinematografije. Sa druge strane, turnejom po zemlјama bivše Jugoslavije, FSFF doprinosi tešnjem povezivanju njihovih kinematografija.
Festival srpskog filma fantastike (FSFF)osnovan je u januaru 2006. godine, prva je manifestacija u Srbiji koja je počela da se zanima za domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti fantastike i horora. Istovremeno, FSFF je najstarija filmska manifestacija u regionu koja se posvetila isklјučivo ovim žanrovima.

Projekcije se održavaju od 19 do 22 sata, a ulaz je besplatan.

Exit mobile version