Site icon podunavlje.info

Mobilnim telefonom do najbitnijih informacija o onom što kupujete

30. januar 2020 – Od sutra će svi proizvodi u maloprodajnim objektima u Srbiji morati na sebi da imaju elektronski čitljivu oznaku – bar kod ili QR kod. To propisuje član 34 Zakona o trgovini, koji je uveliko primenjuje od polovine prošle godine, ali je ova obaveza, da sva roba bude kodirana, bila odložena za šest meseci, kako bi se proizvođači prilagodili. Koja je vajda od toga za nas, obične potrošače? Pa ima je, nije da nema: za mnoga pitanja i, naravno, odgovore neće vam više biti potreban neko od osoblja u supermarketu, koga obično baš tada nema nigde na vidiku, da vam rastumači količinu, sastav ili poreklo proizvoda.

Oni koji na svom mobilnom telefonu instaliraju za to predviđenu aplikaciju, ima ih više besplatnih na Google Play App  Store-u,  a novije verzije Vibera i neki smart telefoni ih već imaju ugrađene, moći će da skeniraju bar kodove ili QR kod i u sekundi doznaju osnovne podatke o proizvodu. U sledećoj fazi, očekuje se da će i građani Srbije uskoro moći da u svakoj prodavnici u zemlji plate robu skenirajući svojim telefonima kod sa proizvoda. Za sada će na telefonu biti informisani o poreklu proizvoda, proizvođaču, zemlji iz koje dolazi ukoliko je iz uvoza, količini u odgovarajućoj jedinici mere ili broju komada ako  je pakovanje u skladu sa svojstvima robe u pitanju…

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je najavljeno da će tržišni inspektori kontrolisati poštovanje Zakona, a da će  tržišne inspekcije raditi u skladu sa planovima, ali i po prijavama potrošača.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version