Pronađena nova vrsta ptica na Dunavu – odakle li je stigla

28. januar 2020 – Na Dunavu je pre dva dana, u blizini parka prirode Begečka jama, pronađena nova vrsta ptice za faunu Srbije, objavilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Njihovi istraživači su tokom zimskog popisa ptica vodenih staništa sa broda „Dijana“ pronašli i snimili jednog žutokljunog morskog gnjurca (Gavia adamsii).

I ništa to ne bi bilo čudno da se žutokljuni morski gnjurci ne gnezde u dalekim tundrama severne Azije i Severne Amerike. Celokupna svetska populacija broji između 11.000 i 21.000 odraslih jedinki, što ovu vrstu svrstava u malobrojne i retke, objašnjavaju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. U zimskom periodu zadržavaju se u priobalju severnih mora, a izuzetno retko pojavljuju se na kopnenim vodama u Evropi. Ovaj retki gost sa severa je i ugrožena vrsta čija populacija značajno opada zbog nelegalnog lova i krivolova.

Inče, u poslednjih 200 godina, koliko se prate divlje ptice na području Srbije, pouzdano su zabeležene i dokumentovane 362 vrste, pokazuju podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Sa žutokljuni morskim gnjurcem 363.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!