Svetosavska povelja i nagrade za stvaralaštvo mladih

SMEDEREVO, 24. januar 202 – Svetosavske svečanosti u Smederevu nastavljene su večeras akademijom na kojoj su dodeljena tradicionalna priznanja – Svetosavska povelja i nagrade za stvaralaštvo mladih. Ovogodišnji dobitnik povelje je Dražen Drašković, a nagrade za stvaralaštvo mladih su pripale Šćepanu Čukiću, Aleksandri Cvetković i Aleksandri Radojković.

Dražen Drašković je rođen 1985. godine, bio je odličan učenik Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“, kasnije i Gimnazije u Smederevu. Tokom školovanja osvajao je brojne nagrade na regionalnim i republičkim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike. Bio je polaznik škole matematike „Arhimedes“ i Istraživačke stanice Petnica. Nakon završenih osnovnih studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu nastavio je magistarske studije. Zaposlio se na ovom fakultetu kao saradnik u nastavi, a doktorske studije završio je 2018. godine sa prosečnom ocenom 10. Više godina radi kao menadžer i inženjer na nekoliko velikih svetskih informatičkih projekata. Oblast kojom se bavi je veštačka inteligencija i inteligentni sistemi. Jedan je od inicijatora pokretanja informatičkih odeljenja u srednjim školama. Veliki je dobrotvor svoje bivše škole: Gimnaziji u Smederevu je pre dve godine poklonio 30 LCD monitora za računarske laboratorije.

Šćepan Čukić, dobitnik Svetosavske nagrade za stvaralaštvo mladih, koji je školske 2018/2019 završio prirodno-matematički smer Gimnazije u Smederevu kao učenik generacije, nosilac je Vukove diplome i posebne diplome iz matematike. Tokom srednješkolskog obrazovanja učestvovao je i osvajao nagrade na takmičenjima iz matematike i fizike, bio je član ekipe Arhimedes. Takmičio se na Arhimedesovim matematičkim turnirima, a u prvom i četvrtom razredu na njima je osvojio prvo mesto. Sada je student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Aleksandra Cvetković je takođe dobila nagradu za stvaralaštvo mladih. I ona je školske 2018/2019 završila prirodno-matematički smere Gimnazije u Smederevu kao učenik generacije, i ona je nosilac Vukove diplome i posebne diplome iz srpskog jezika. Učestvovala je tokom srednješkolskog obrazovanja na takmičenjima iz srpskog i ruskog jezika i osvajala brojne nagrade. Student je Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Treći ovogodišnji dobitnik nagrade za stvaralaštvo mladih je Aleksandra Radojković. I ona je, kao njena imenjakinja, školske 2018/2019 završila prirodno-matematički smer Gimnazije u Smederevu. Učestvovala je na takmičenjima iz srpskog jezika i na Književnoj olimpijadi, osvojivši brojne nagrade. Sada je student prve godine Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

U ime nagrađenih zahvalio se Dražen Drašković.

– Odlučio sam se da ostanem na fakultetu, da se bavim prosvetom, upravo zbog ljubavi prema znanju, prema kulturi, svemu onome što nas je Sveti Sava učio kroz sve ove vekove, u kojima smo i mi učili o njemu. I ja sam takođe bio učesnik nekih ovakvih školskih priredbi i drago mi je da se ova tradicija u Smederevu i dalje neguje. Nadam se da će među ovim mladim ljudima, koji su sada u sali, neki svojim uspesima, vrednoćom, rezultatima i znanjem, kao što su ovo troje kolega, zaslužiti da dobiju ovakve nagrade – rekao je između ostalog Drašković.

Svetosavsku akademiju uveličao je svojim govorom i besednik prof. dr Aleksandar Milanović, upravnik Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Prigodan program pripremili su i đaci OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, a ukrasili su ga članovi Crkvenog hora „Sloga“ i Ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!