Trivan: Kada sledeći put bude zagađenje vazduha gasiće se zagađivači

23. januar 2019 – Kada se sledeći put dogodi zagađenje vazduha, gasiće se veliki zagađivači i biće preporuka da deca ne idu u školu, rekao je u intervjuu za novi broj Nedeljnika ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Ova izjava je došla istog dana kada je Centar za istraživačko novinarstvo objavio rezultate dobijene od Agencije za zaštitu životne sredine, a po kojima su u toku godine „meštani Smedereva skoro pet meseci proveli u velikom zagađenju, stanovnici Sremske Mitrovice skoro četiri meseca, a Valjevci ukupno 170 dana, odnosno skoro svaki drugi dan“. 

Naime, kada god koncentracija čestica PM10 pređe 70 mikrograma po metrou kubnom vazduha to se tretira kao „veliko zagađenje“, a u Smederevu je to od jesenas maltene redovna pojava. Pri tome, treba reći da jedino merna stanica u centru grada meri koncentraciju ovih čestica, dok ona na Carini to ne čini, barem nema tih podataka na sajtu Agencije, baš kao ni sa one novoustanovjene u Radincu.

Smederevo nije izuzetak; 19 od 33 merne stanice u okviru mreže SEPA i dalje ne beleže koncentraciju PM10, a Agencija u jednom od svojih izveštaja navodi da je višegodišnji problem održavanja opreme uticao na analizu kvaliteta vazduha.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!